AcasăNewsPresedintele a lansat programul „Romania judecata”

Presedintele a lansat programul „Romania judecata”

Klaus Iohannis se teme ca pierde controlul asupra justitiei. S-a dat de gol cu discursul

Imaculatul Klaus Iohannis tine lectii de morala. O face mimand spontaneitatea si discursul liber. Intonatia, insa, l-a dat de gol ca are textul sub ochi, unul pe care cred ca nu a apucat sa-l citeasca inainte. A vorbit presedintele, deci, la Consiliul Superior al Magistraturii, despre cum trebuie sa fie justitia, cum si ce trebuie sa faca procurorii si judecatorii, cum sa fie statul de drept si cum trebuie sa fie aparata legea. Mie, prezenta lui acolo mi s-a parut complet deplasata. Nu pentru ca nu ar avea voie, ci pentru ca trecutul lui e impestritat de o multitudine de dosare nu tocmai limpezi sau de incalcari ale Constitutiei. In conditiile astea, a vorbi tocmai el in fata CSM nu mi se pare a fi cel mai onest  lucru.

<a class=wpil keyword link href=httpswwwnationalrotagklaus iohannis title=Klaus Iohannis data wpil keyword link=linked>Klaus Iohannis<a> se teme ca pierde controlul asupra justitiei S a dat de gol cu discursul

Nu era un alt Iohannis, reinventat in spiritul modestiei, ci acelasi care, conform unui dosar din care a scapat numai prin prescriptia faptelor, era acuzat de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave. Mai imaculat de atat nici ca se poate. Cine sa vorbeasca despre justitie daca nu el?

Cuvinte inghesuite in carambul gandirii

A spus ceva esential Klaus Iohannis sau a fost doar o sezatoare ticluita mai inainte? A vorbit despre lucruri care sa te faca sa mergi la judecator cu inima deschisa, fara teama? A venit cu propuneri sau solutii de natura a reda justitiei romane prestigiul pe care l-a avut candva? Nu, nimic din toate astea. Presedintele a debitat aceleasi banalitati despre care inca mai crede ca pot fi idei convingatoare sau cel putin interesante. A fost o palavrageala seaca si plictisitoare, fara niciun fel de perspective. Insa, de la un capat la altul discursul a fost impanat cu mesaje atat de lipsite de subtilitate, toate indreptate impotriva coalitiei PSD-ALDE, incat te intrebi daca exista vreo modalitate prin care sa i se reseteze fixatia. Ceea ce a perorat Iohannis in fata procurorilor si judecatorilor nu depaseste in inteligenta si clarviziune stupizenia programului „Romania educata”. Aceeasi adunatura de sloganuri, aceleasi cuvinte inghesuite in carambul gandirii.

Mai limpede de atat nu se poate

Din start, in programul asta care se poate numi si „Romania judecata”, Iohannis a aratat ce vrea, ce il intereseaza si ce asteapta de la magistrati. „Va felicit pe toti pentru echilibrul pe care ati reusit sa il pastrati in sistem”. Nici nu trebuia sa spuna mai mult, nu mai era nevoie de precizari. Echilibrul a insemnat impotrivirea prin toate mijloacele fata de reforma justitiei, fata de orice tentativa de a modifica un sistem abuziv. Raspunderea pentru potlogariile facute in timpul proceselor, ca si pierderea privilegiilor, sunt elemente determinante in atasamentul magistratilor fata de Iohannis. „Republica procurorilor”, nascuta pe vremea lui Basescu, nu vrea sa-si piarda puterea. „Va rog sa continuati cu aceeasi determinare sa fiti permanent racordati la vocea interioara a sistemului, care reclama cu tarie necesitatea apararii si consolidarii independentei activitatii judecatorilor si procurorilor, dar si a sistemului judiciar in ansamblu”, a precizat presedintele. Ce sistem apara Iohannis nu cred ca mai este cazul sa lamurim. Mai limpede de atat nu se poate.

Cuvinte putine, idei si mai putine

In acelasi stil grobian ce te obliga sa te gandesti la patologia urii, presedintele nu a pierdut ocazia sa-l ridiculizeze pe Tudorel Toader. E clasicul lui model de ironie, care tradeaza provincialul speriat de oameni mai isteti decat el, dedati la placerea rafinamentului in gandire. Ceea ce mintea lui Iohannis nu proceseaza insa este ca jignirile aduse ministrului Toader denota exact justitia pe care si-o doreste. Dezvoltand un pic, arata ca o justitie care sa nu sufle in fata lui si care sa se bucure de privilegiul de a fi strivita sub talpa. Absurd si complet neinformat, Iohannis a tocat pe aceeasi tema a schimbarilor din legislatie, invocand cand Comisia de la Venetia, cand aliatii si partenerii externi. Putine cuvinte, sincer, prea putine cuvinte pentru langajul unui presedinte, iar despre idei ce sa mai spui? Chiar sa ii fie greu de inteles ca nu Comisia de la Venetia, nu partenerii strategici si nu aliatii de aiurea fac legile in Romania?

Familia unita

Putea sa lipseasca bomboana din motul tortului? Nu. Asa ca Iohannis scapa din gura zicerea anului. „Va asigur de sprijinul meu neconditionat pentru a garanta buna functionare si independenta justitiei, in beneficiul direct al romanilor. Din acest punct de vedere, aveti in mine un partener.” E copia fidela a celor spuse de Livia Stanciu la bilantul Parchetului General. Procurorul frate cu judecatorul. Procurorul frate cu presedintele. Judecatorul, frate si el cu presedintele. Este noul concept despre justitie al lui Klaus Iohannis. Aia e justitia, dom’le, o famile mare care se tine unita. Iar daca ii spui lui Iohannis ca e un amestec clar in treburile justitiei se uita la tine chioras.

author avatar
Valentin Boeru
1.958 afisari

6 COMENTARII

  1. *SICTIR BAGABONTILOR !* O minunata carte scrisa de un jurnalist pe care il apreciez…Razvan Ioan Boanchis !

    • Dragnea hoitul nazist sa il pupe undeva pe Iohannis! Mizeria dracului! El si cu gasca lui de locotenti legionari. Nesimtitii si nerusinatii dracului! Mancav-ar viermii!

  2. INSCRIPȚIE v/s APOCALIPSA
    La intrarea Univesității din Stellenbosch (UAS), e afișat următorul text:
    Distrugerea oricărei națiuni nu necesită bombe atomice sau rachete balistice intercontinentale. Trebuie doar scăderea calității învătământului și permisiunea fraudei la examenele studenților. Pacienții mor în mâinile unor asemenea medici. Clădirile se prăbușesc fiind construite de asemenea ingineri. Banii se pierd în mâinile unor asemenea economiști. Dreptatea se evaporă în mâinile unor asemenea juriști și judecători. Crahul învățământului este crahul națiuni. DIXIT!
    La noi in Romania se vad toate previziunile enumerate!!
    Mulți dintre cei care lucrează în învățământ, sănătate, economie sau cei ce au nevoie de spital, le resimt din plin??!!

  3. PSD ul si gasca de mafioti sunt niste diavoli. Isi bat joc de logica, de adevar si de dreptate, jura stramb si tin cont doar de fidelitatea fata de gasca si sef.
    La ordinul sefului legile tarii sunt pocite in apartamentele mafiei si votate la partid in cex, fiindca oamenii de valoare din psd sunt marginalizati iar prostii si lechelele executa fidel orice aberatie

  4. Statul socialist bolsevic este paradisul infractorilor. Exodul oamenilor cinstiti si proliferarea infractorilor car nu mai sunt pedepsiti si sunt eliberati din puscarii. Intr-un stat de drept nu este suficient sa dai legi, acestea trebuie sa mai fie si corecte si sa faca dreptate victimelor faradelegilor – altfel totul se duce de rapa!

  5. tovarășul atacă cu mânie proletară pe Iohannis făcându-lprost pueril cu idei puține – de fapt s-a caracterizat pe sine

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger