Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » News » Presa lui Putin, in razboi cu Macron

Presa lui Putin, in razboi cu Macron

Autor:

Criticata de presedintele Frantei, chiar cu Vladimir Putin de fata, la Versailles, mass-media Kremlinului a luat foc.

 

putin 9 667x500 Presa lui Putin, in  razboi cu Macron

După întâlnirea de la Versailles a început războiul gazetarilor

Margarita Simonian, redactorul sef al agentiei Rossiya Segodnya (Russia Today) a fost prima care a reactionat dupa ce Emmanuel Macron a catalogat RT si agentia Sputnik drept ”organe de influenta si propaganda”. Simonian a postat pe Twitter ca ”ridica o cupa de sampanie Krymskoye (fabricata in Crimeea, peninsula anexata de Rusia) pentru ca presedintele francez sa se opreasca cu minciunile” referitor la asa zisele agentii de informatie controlate de Kremlin. Nu fara a adauga ca, potrivit logicii lui Macron, toata presa, in special cea franceza, mainstream ar trebui expulzata din Rusia. Reluate de Sputnik, aceste amenintari, abia voalate, contra mass-media franceza , sunt in logica rusa a raportului de forte si de reciprocitate. Simonian l-a acuzat apoi pe Macron ca a jucat ”un vodevil ieftin”, ca sa arate ca Rusia nu ia aceste declaratii in tragic. Redasctorul sef al Russia Today a mai estimat ca ”este dezamagitor ca ceea ce a inceput ca o conversatie mai decraba productiva intre Macron si Putin s-a transformat intr-o noua oportunitate pentru presedintele Frantei ca sa aduca acuzatii fara nici un fundament impotriva Russia Today”.

Fake news fara probe

Punand in fata refuzul echipei lui Macron de a-i lasa pe jurnalistii RT si Sputnik de a veni la cartierul sau general de campanie in serile primului si celui de-al doilea tur al prezidentialelor franceze, RT reaminteste ca presa rusa a fost acuzata ca a vehiculat ”fake news” in privinta lui Macron.

margarita 698x500 Presa lui Putin, in  razboi cu Macron

Margarita Simonian

Dar RT afirma ca echipa actualului presedinte francez nu a prezentat dovezi in sprijinul acestor acuzatii. Purtatorul de cuvant al ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a calificat refuzul francezilor de a-i acredita pe jurnalistii rusi la sediile ”En Marche!” drept ”discriminare tintita”. Altfel spus, relatiile cu presa fac acum parte din frecusul bilateral Rusia-Franta. In afara de RT si Sputnik restul presei ruse a ignorat incidentul. Cotidianul Kommersant a incercat sa domoleasca situatia, titrand pe pagina intai despre ”atmosfera de toleranta mutuala ” care a fost la Versailles. Spre deosebire de jurnalistii Kremlinului care au notat ca Putin si Macron s-au adresat reciproc doar la persoana a treia, fara a afisa sentimente calduroase, noteaza noubelobs. ”Versailles nu a iesit din cadrul protocolului”, titra cotidianul de afaceri Vedernosti, uneori critic la adresa Kremlinului. Cotidianul guvernamental Rossiyskaya Gazeta sublinia ca principalul subiect abordat de cei doi a fost lupta contra terorismului si ca Putin si Macron au reusit cel putin sa ”gaseasca puncte de contact”. O maniera de a spune ca Kremlinul are alte prioritati decat soarta jurnalistilor, fie si ai sai.    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 23-03-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!