AcasăNewsPresa internationala: dezincriminarea initiata de Romania trebuie salutata

Presa internationala: dezincriminarea initiata de Romania trebuie salutata

Situatia din tara, pe fondul protestelor masive de miercuri seara, din Capitala, nu a trecut neobservata in presa straina. Jurnalistul Nick Kochan noteaza, pe blogul Financial Times, faptul ca „dezincriminarea initiata de Romania trebuie salutata”.

Kochan si explica la ce anume se refera, in materialul de presa in cauza:

„Desi cei 250.000 de protestatari prezenti ieri pe strazile din Bucuresti nu sunt de acord, noul guvern din Romania trebuie felicitat pentru schimbarea produsa in ceea ce a devenit o obsesie nationala privind coruptia.

Anuntul ca Executivul se pregateste pentru dezincriminarea unor abateri privind oficiul public si pentru gratierea a cca. 3.000 de persoane condamnate pentru acte minore de coruptie nu numai ca ar elibera inchisorile, dar reprezinta si avertisment serios catre foarte zeloasa Directie Nationala Anticoruptie.

Unii, desigur, se astepta ca masura de dezincriminare sa fie exploatata de catre politicienii care se confrunta ei insisi cu astfel de acuzatii de coruptie. Dar acest lucru ar fi un abuz de putere extrem de vizibil, care ar fi eliminat de la sine. De fapt, masura ar permite guvernului recent ales sa isi revizuiasca modul de abordare a problemei privind integritatea in functii publice, in lumina reflectoarelor de pe plan international.

Noul prim-ministru din Romania, Sorin Grindeanu, este bine plasat pentru a utiliza o abordare mai radicala privind practicile legate de functia publica si de afaceri, si anume permitand pietei libere sa instaureze standarde de etica si de guvernare mai ridicate, mai degraba decat o poate face un procuror cu mana de fier. Companiile internationale – multe dintre ele confruntate cu practicile de coruptie larg raspandite in tara – vor ingheta companiile din Romania si oficiali guvernamentali care nu reusesc sa adopte normele de comportament corespunzatoare.

UE nu este foarte multumita de decizia Romaniei de a gratia unele persoane condamnate pentru coruptie. Un functionar al Comisiei Europene a afirmat ca masura „ar putea afecta cadrul legal privind coruptia si rezultatele luptei impotriva coruptiei”. A avertizat guvernul impotriva regresului pe care l-ar suferi lupta anticoruptiei.

Privita sub anumite standarde, campania anticorputie a atins rezultate remarcabile. In 2015, 1.250 de persoane au fost puse sub acuzare de DNA. Tintele agentiei au inclus un prim-ministru, cinci ministri si 21 de parlamentari. In schimb, validitatea acestor condamnari a ridicat semne de intrebare cu privire la procedurile utilizate pentru a obtine o rata de condamnari care se numara printre cele mai ridicate din lume. Circa 92 la suta din cazurile instrumentate de DNA au fost finalizate prin condamnari.

In Raportul MCV publicat recent de UE, care evalueaza starea institutiilor  judiciare si politice ale tarii, au fost identificate probleme legate de independenta sistemului judiciar. Institutiile europene vor mentine sub observatie institutiile anticoruptie pentru o revizuire ulterioara, la sfarsitul anului.

In plus fata de existenta unui sistem judiciar compromis, gradul de cooperare intre DNA si Serviciul Secret Roman este o alta preocupare a organismelor internationale.

Un raport publicat recent, intitulat „Combaterea coruptiei cu smecherii: asaltul Romaniei asupra statului de drept”, publicat de prestigioasa Henry Jackson Society, cu sediul la Londra, a remarcat faptul ca „Serviciul Roman de Informatii (SRI), succesorul comunist al foarte temutei Securitatii, joaca un rol important si in mare masura opac in investigatiile penale impotriva coruptiei.

In fiecare an SRI realizeaza 20.000 de interceptari telefonice, in numele DNA, initiaza investigatiile DNA si, in propriile sale cuvinte, considera sistemul judiciar drept un „camp tactic de operatiuni.”

Beneficiarul real al unei abordari liberale, de piata, privind coruptia si ineficienta sunt numeroasele corporatii, neatinse de practicile corupte, care se afla in litigii cu guvernul roman privind contractele de stat si procesele de privatizare. In multe cazuri, lipsa de transparenta in negocieri si coruptia au adus guvernul roman si societatile private in situatia unor litigii frontale.

Furorile din jurul celui mai mare producator de energie din tara, KMGI, producatorul de energie kazah reprezinta un astfel de studiu de caz. Acestei firme i-au fost inghetate cele mai multe dintre active in 2016, la doar cateva zile dupa anuntarea unei afaceri cu o companie din China.

Acuzatiile de coruptie au urmat in mod inevitabil dupa inghetarea activelor firmei, in timp ce guvernul roman s-a indreptat cu acuzatii impotriva unor fosti oameni politici care ar fi fost implicati in tranzactii ilegale care au avut loc cu mult inainte ca aceasta companie kazaha sa fie fost activa in Romania.

Alte mari companii internationale au fost prinse, fara voia lor, in cazurile de coruptie din Romania, printre care se numara CEZ, ENEL, Raiffeissen Bank si E.on. Toate au deschis procese impotriva Romaniei in cadrul institutiilor internationale de arbitraj. Guvernul roman pare a savura gustul contestarii si al proceselor pierdute cu unii dintre cei mai mari investitori.

Investitorii internationali sunt in cautarea unui guvern proaspat care sa adopte masuri sistemice, mai radicale, pentru a imbunatati calitatea etica si practica din jurul achizitiilor de stat si finantarea partidelor. Putini pun la indoiala faptul ca practica dezvoltata de pietele internationale va avea un impact mult mai mare asupra profesionalismului si eticii locale decat un procuror roman care actioneaza brutal si controversat. Acest lucru ar arata pietelor ca Romania este serioasa in privinta reputatiei sale privind coruptia si ca este constienta de daunele provocate in randul comunitatii internationale si de afaceri”.

author avatar
Andrei Coman
1.576 afisari

5 COMENTARII

  1. Ce ne facem,stapanii europeni ai coloniei romanesti nu sunt deloc multumiti,ei vor sa dirijeze clasa politica prin abuzuri prin internediul asa zisei justitii.Acesti stapani perfizi,pentru ca tot ei in timp de 27 de ani au creat tot ce exista astazi in colonie,inclusiv binoame,trinoame etc.,iar acum cand cei alesi democratic vor sa ridice nivelul de trai si sa se elibereze doar un pic de sugrumarea totala exterioara,nu mai sunt de acord cu aceste incercari.

  2. Poțoloii din piată cred că abuzul in serviciu pedepsește numai politicienii. Ei habar nu au că toată lumea, inclusiv privații sunt pedepsiti cu articolul 297…
    Ce spune acest articol (dacă o persoană) nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani….(pentru cei care lucrează la privat se reduce pedeapsa cu o treime).
    Astfel, dacă un sofer angajat la o firmă foloseste masina firmei in interes personal, el poate fi pedepsit cu articolul 297, orice individ din românia poate fi acuzat pe baza sintagmei ”il indeplineste in mod defectuos”..slavă Domnului că in România e prostime multă

  3. Art. 308: Infracţiuni de corupţie şi de serviciu comise de alte persoane
    Dispoziţiile art. 289-292, 295, 297-301 şi 304 privitoare la funcţionarii publici se aplică în mod corespunzător şi faptelor săvârşite de către sau în legătură cu persoanele care exercită, permanent ori temporar, cu sau fără o remuneraţie, o însărcinare de orice natură în serviciul unei persoane fizice dintre cele prevăzute la art. 175 alin. (2) ori în cadrul oricărei persoane juridice.
    dacă un procuror decide că tu ai ”îndeplinit în mod defectuos” un lucru la job-ul de rahat pe care il ai si ai cauzat o pagubă de 15 lei, poti să iti iei adio de la nevastă pentru 3-4 ani.

    • vorbim despre abuz in general prietene, abuzul unor semianalfabeti pe care i-ati pus ministri sa va scoata sefii care va platesc cu bani furati din inchisoare, vorbim despre datul de legi discretionar, fara respectarea procedurilor legale, vorbim despre calitatea subumana a discursului politic pe care il afiseaza noua clasa politica care conduce astazi, evident legitim tara, vorbim despre viitorul care a inceput sa semene cu trecutul comunist, vorbim despre greselile tuturor guvernelor si oamenilor politici de pana acum care v-au adus pe voi la putere (de aici sa intelegi ca nu vorbesc din nicio perspectiva politica) si in final vorbim despre faptul ca ATI INTRECUT LIMITA !!!!!!!!!!!!!!!!!

      • baa cap patrat, era lux pa vremea Socialismului si Communismului. Esti copil mic si prost. Democratia capitalista care se baga la prosti, pre-programati ca e ceva de bine, prin revolutii colorate. Aia nenoroceste o tara si un popor. Peste tot adica, pa unde sa baga. Spanul in apus se aduna sub dictatura monarha.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger