Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » News » Presa chineza da de pereti cu Trump

Presa chineza da de pereti cu Trump

Autor:

Un ”debutant”, ”amator in diplomatie”, ”incapabil sa-si tina gura”…Intre ziarele Partidului Comunist Chinez si noul presedinte al SUA ies scantei.

 

trump china Presa chineza da de pereti cu Trump

China isi umfla muschii in fata presedintelui ales al Statelor Unite

Departe sa se atenueze, tensiunile dintre Beijing si administratia Trump continua. Ieri, presa de stat chineza a pus gaz pe focul acestui conflict diplomatic, calificandu-l pe Trump drept ”incepator”, care ”se afla pe un drum gresit” daca vede China doar ”ca pe o bucata de carne buna de taiat” sau ”o tara pe care vrea s-o manipuleze dupa bunul plac”. “Postarile de pe Twitter(…) ascund adevarata sa intentie: sa trateze China ca si cum ar fi o bucata de carne de oaie buna de taiat (…) Vrea sa devasteze alte tari pentru a asigura prosperitatea SUA”, a sarit ca ars cotidianul Global Times,  apropiat de Partidul Comunist, citat de Afp. Dar, se arata in acest editorial vitriolant, Trump nu va avea mijloacele “de a-si pune in practica tiradele” si ataca “provocarile si contra-adevarurile” celui “care este incapabil sa isi tina gura”. Dupa ce a acceptat, saptamana trecuta, o convorbire cu presedinta Taiwanului, magnatul a acuzat apoi politica monetara si militara a Beijingului.

Beijingul il asteapta la cotitura, dupa investitura

Chiar daca, in prima faza, presa oficiala chineza a pus iesirile lui Trump pe seama ”lipsei sale de experienta”, tonul s-a schimbat radical, ieri, fiind transmise mesaje neobisnuit de dure. Global Times: “Trump face mult zgomot, dar nu se poate sustrage regulilor de joc ale marilor puteri, nu poate manipula China asa cum doreste. Beijingul va raspunde daca actiunile sale afecteaza interesele Chinei”. Alt cotidian de stat, China Daily, trage si el in Trump: ”El poate sa dispretuiasca personalul diplomatic de la Washington, insa trebuie mai intai sa stapaneasca adevarata realitate a relatiilor internationale, nu viziunea sa fantasmatica, inainte de a manevra bisturiul”. Un alt editorial, publicat de portavocea Partidului Comunist, Cotitianul Poporului, atrage atentia sa declaratiile lui Donald Trump nu sunt numai consecinta ”naivitatii” si a ”lipsei de experienta”: “Unii spun ca Trump nu are experienta in diplomatie sau in chestiuni militare (…), dar in realitate nu este vorba ca ar fi ignorant, ci si are propriile pozitii. (Ingrijorarea este ca acestea) nu sunt compatibile cu logica fundamentala a relatiilor sino-americane”, noteaza publicatia, care denunta un ”dublu discurs al SUA privind politica chineza. “In calitate de presedinte ales, Trump se poate astepta la o anume indulgenta. Insa va fi altceva cand va deveni presedinte”, a avertizat China Daily.    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 27-05-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!