AcasăNewsPresa britanica: Micuti romani muncesc pe rupte, pe sume mizerabile, asambland jucarii...

Presa britanica: Micuti romani muncesc pe rupte, pe sume mizerabile, asambland jucarii din oua de ciocolata

Putini sunt copiii care nu se bucura sa primeasca un ou de ciocolata, despre care stiu ca in interior are si o surpiza, continuta intr-un recipient de plastic, pe care, dupa ce o desfac, o pot asambla si se pot juca, uneori colectionandu-le.

UPDATE: Si articolul din tabloidul britanic a generat verificari din directia procurorilor Antimafia, care s-au autosesizat in aceasta privinta. „Urmare a reportajului difuzat de catre publicatia britanica The Sun si preluat de catre mass-media din Romania, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism efectueza verificari privind aspectele semnalate in materialul de presa”, se mentioneaza intr-un comunicat al institutiei.

UPDATE 2: Respectand proportiile, povestea prezentata de tabloidul britanic le aduce aminte tot mai multor cititori de scandalul reportajului privind presupusul trafic de arme savarsit de mai multi romani, prezentat, lunuile trecute, de postul britanic de televiziune Sky News, care s-a dovedit un fals si ajuns sa fie anchetat de DIICOT.

Si spunem acest lucru ca urmare a faptului ca femeia al carei nume este citat in marialul de presa realizat de The Sun demonteaza pe bucati continutul articolului, sustinand, in fata reporterilor Digi 24, ca in primul rand nu a priceput tot ce a comunicat cu intervievatorul. Si ca micutii sai merg la scoala si la gradinita, deci nici vorba sa poate lucra pana la 13 ore pe zi, cum s-a lasat sa se inteleaga. „Eu n-am inteles tot in engleza. Am spus ca totul este OK. Si el a spus ca vor sa promoveze fabrica de …. (…) Eu am doi copii care umbla la scoala, la gradinita, nu lucreaza nicidecum 13 ore”, insista Timea Jurj.

Intrebata daca a fost vorba despre o inscenare, tanara a raspuns „da, da, da”. Si apoi a mentionat ca sotului ei i s-ar fi promis un loc de munca in Regatul Unit. „S-a oferit ca ii ajuta la sot sa mearga in Anglia, atat”, s-a plans femeia din reportajul in cauza.

UPDATE: Materialul din presa britanica a generat reactii la nivelul Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din Satu Mare, cat si a Inspectoratului Teritorial de Munca, institutii ai caror reprezentantu s-au autosesizat si urmeaza sa faca investigatii, pentru a vedea in ce masura se confirma datele din articolul cu pricina.

–––

Printre ei pot fi, insa, si micutii unei familii sarace din Carei, care, conform „The Sun”, ar lucra cot la cot cu parintii lor, uneori pana la 13 ore pe zi, pentru a asambla jucariile continute de ouale de ciololata continute de faimosul producator de dulciuri. Cel putin daca este sa ne luam dupa cele mentionate in articolul publicat, marti, de tabloidul britanic, din care aflam ca o mama marturiseste ca lucreaza alaturi de copiii sai, pentru o suma de 14 lei. De altfel, din imagini vedem un baietel si doua fetite asambland de zor jucarele ce urmeaza sa ajunga in oua Kinder. Unul dintre copii ar avea doar 6 ani, iar plata ar fi de doar 22 de penny/ora, sustin aceiasi jurnalisti.

Operatiunea se desfasoara acasa la familia respectiva, in mijlocul unui pat, deci nici vorba de vreun mediu septic, cum isi imaginau cei mai multi parinti ca se desfasoara acest proces. Conform sursei amintite, dupa ce se desfasoara aceasta etapa, ouale sunt trimise la fabrica Ferrero, din localitatea amintita. „Stiu ca plata e groaznica, dar nu avem alta alternativa decat sa facem asta”, marturiseste Timea Jurj, mama a doi dintre copii si matusa celei de-a treia fetite care apare in imagini.

author avatar
eNational
238 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger