AcasăNewsPremiera: Statul roman, condamnat pentru ca nu a protejat o femeie batuta

Premiera: Statul roman, condamnat pentru ca nu a protejat o femeie batuta

Statul roman este obligat de o instanta sa plateasca daune morale si materiale pentru ca nu a intervenit la timp intr-un caz de violenta domestica. Concret, o femeie a fost imuscata in cap de concubin iar acum MAI, STS, 112, IGPR trebuie sa-i achite fiului, de doar 4 ani si parintilor, 125.000 de euro pentru ca nu au facut nimic pentru sarmana femeie.

Povestea e simpla: o femeie a cerut ajutorul autoritatilor pentru ca era batuta constant de concubin. Nicuna dintre institutiile care ar fi trebuit sa ia masuri impotriva batausului nu a apreciat corect si nu a facut nimic impotriva concubinului. Concret, in 27 ianuarie 2017, femeia a fost ucisa prin impuscare cu o arma de vanatoare de fostul concubin in timp ce se afla la serviciu. Cu cateva zile inainte, in 15 ianuarie 2017, femeia ceruse ajutorul prin 112, de la un echipaj de politie, pentru ca era batuta de concubin. Victima a facut plangere penala doar ca Politia sosita la fata locului nu a luat nicio masura pentru ca barbatul plecase. La cateva zile, bataia s-a repetat chiar la locul de munca al femeii, un bar. Femeia si un martor au sunat din nou la 112. Politistii au venit dar nu au luat nicio masura intrucat martorul nu a dat detalii despre locul unde s-a intamplat agresiunea. Asa ca, cei de la 112 nu au inregistrat mesajul disperat. Victima a depus, a doua zi, o noua plangere la politie. Autoritatile nu au actionat nici atunci. In 20 ianuarie 2017, agresorul concubin isi cumpara ilegal o arma de vanatoare, iar doua zile mai tarziu isi impusca fara resentimente fosta concubina de doua ori, in cap. Fuge de la locul faptei si se preda cateva ore mai tarziu. Pentru fapta comisa este incarcerat si condamnat pe viata. La ce folos, un copil de patru ani a ramas fara mama.

Rasturnare de situatie

Un avocat din Targu Mures nu lasa, insa, lucrurile asa. Acesta ia taurul de coarne si se lupa in justitie pentru a demonstra ca autoritatile nu au actionat corect. Acesta castiga, pentru prima data, un  astfel de proces. Astfel, in 22 noiembrie 2018, avocatul Radu Chirita din Cluj si asociatii demonstreaza ca MAI, STS, IGPR si 112 nu au actionat corect fata de victima si castiga in instanta drepturile morale pentru fiul femeii in cuantum de 100.000 de euro, iar pentru parinti decedatei un drept recompesatoriu de 25.000 de euro. Banii  ii vor incasa de la autoritatile statului care nu au actionat corect cand femeia era batura si maltratata de concubin, a stabilit, in premiera, instanta.

author avatar
Ramona Feraru
336 afisari

1 COMENTARIU

  1. Asta e filozofia functionarii statului: cetateanul cotizeaza taxa de protectie (fara sens peiorativ) si statul intretine institutii din banii astia, institutii ce au ca atributiuni protejarea cetateanului…Poate, cand ne inchinam la occidentul civilizat, mai si luam ceva modele de la el, nu numai bani putini pe resurse multe si scuipati de superioritate. Norvegia, culme a dezvoltarii, model de exploatare eficienta a propriilor resurse, are, inca inainte de a descoperi rezervele de petrol si a-si sacrifica ecologia in folosul bunastarii cetateanului (cam ce vrea Trump), o legislatie foarte ferma: victima este despagubita de stat, care-i asigura si asistenta medicala si psihologica (daca e cazul), pentru ca statul nu si-a facut treaba si „a lasat sa se intample”, apoi se indreapta impotriva autorului faptei si recupereaza cu asupra de masura. In felul asta „organele” sunt mobilizate sa fie eficiente, altfel, banii de despagubiri sunt taiati din bugetele ineficientilor. Mai au norvegienii astia niste chestii notabile (lasand la o parte catastrofa Barnevernet; am intele ca u un birou prin Pantelimon, ca noi importam toate esecurile…), la ei, daca un om a facut puscarie pe probe contrafacute, ala vinovat de falsificare, sau reinterpretare de probe face puscarie pana la 23 de ani (maximu pentru crima), pentru ca ei asimileaza unei crime cu premeditare incarcerarea unui nevinovat…Si ar mai fi, dar nu vreau sa se intimideze #istii care-si vor cara copiii la manifestatii neautorizate, sa nu crada ca le afectez libertatea de exprimare…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger