Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » News » Premiera mondiala: un rau devine om!

Premiera mondiala: un rau devine om!

Autor:

Se poate, in Noua Zeelanda: fluviul Whanganui, situat in Insula de Nord, este considerat sacru de populatia Maori si a primit statut juridic uman.

 

lower whanganui river h7632 2 20140611 1086278817 Premiera mondiala: un rau devine om!

Prin urmare, Whanganui, in lungime de aproape 300 de kilometri, al treilea curs de apa curgatoare din Noua Zeelanda,  are de-acum “personalitate juridica”, dupa ce parlamentul a adoptat proiectul de lege.

“Unii vor spune ca e destul de ciudat sa conferi unei resurse naturale personalitate juridica. Dar nu este mai ciudat decat in cazul trusturilor de familie sau al companiilor”, a spus ministrul justitiei, Christopher Finlayson. “Iwi, un trib Maori, a recunoscut de mult timp Te Awa Tupua — numele raului in Maori — in traditiile si obiceiurile sale. Triburile locale au luptat pentru recunoasterea relatiei lor cu raul Whanganui, inca din anii ’70 ai secolului al XIX-lea”, a adaugat Finlayson. Este pentru prima data la nivel mondial cand unui rau i se confera o identitate juridica, un statut care va fi aparat in procedurile juridice de doi avocati, reprezentand tribul Maori si guvernul. Mai mult, populatia Maori va primi 30 milioane de dolari(20 mil. Euro) pentru a avea grija de Whanganui.    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 21-02-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!