AcasăNewsPremiera: Guvernul introduce salariul minim diferentiat

Premiera: Guvernul introduce salariul minim diferentiat

Bani in functie de vechime si studii

Executivul a redactat proiectul de  hotarare care creste salariul minim brut  la 2.080 lei din 1 noiembrie, insa  actul normativ mai introduce si un salariu minim diferentiat. Astfel, tot din 1 noiembrie, persoanele incadrate pe posturi care necesita studii superioare si cele cu o vechime in munca de peste 15 ani urmeaza sa aiba un salariu minim lunar brut de 2.350 lei.

Bani in functie de vechime si studii

In prezent, salariul minim brut pe tara este de 1.900 lei, pentru un program complet de lucru de 166,66 ore, reprezentand 11,40 lei/ora. Desi Romania a inregistrat cea mai mare crestere procentuala a salariului minim in ultimii 10 ani, nivelul salarial este in continuare mult mai mic decat in tarile occidentale. In septembrie, s-a anuntat ca salariul minim va creste de la 1 ianuarie 2019 cu 150 de lei. Atunci, planul Guvernului era ca salariul minim brut sa creasca in fiecare an cu 150, astfel incat in 2022 sa ajunga la 2.500 de lei. Pe de alta parte, cresterea salariului minim pe economie mai devreme decat era programat este criticata de Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania, masura fiind considerata drept una populista si arbitrara, ce va afecta sectorul privat, mai ales industria prelucatoare. Guvernul analizeaza pentru elaborarea bugetului pentru anul 2019 o serie de masuri pentru limitarea cheltuielilor, cum ar fi inghetarea salariilor brute ale bugetarilor la nivelul din decembrie 2018, pastrarea actualului numar de angajati din sectorul bugetar, dar si imbunatatirea colectarii TVA ca urmare a introducerii noilor case de marcat, a modernizarii vamilor si a modificarilor la legilatia insolventei. In luna ianuarie 2018, Bulgaria avea cel mai mic salariu minim brut pe economie din Uniunea Europeana, 261 de euro pe luna, urmata de Lituania, 400 de euro, si Romania, 408 euro. Sunt 22 de state membre ale UE  care au salarii minime pe economie, iar tarile in care nu exista sunt Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda si Suedia.

author avatar
Andrei Coman
304 afisari

1 COMENTARIU

  1. E și normal să fie diferențiat , din moment ce anii de facultate se adaugă ca și perioadă asimilată la vechimea în muncă, și pe lîngă asta nu se pot compara un IT-ist cu cinci ani de facultate , cu un absolvent de 10 clase care merge auxiliar pe șantier.
    Salariul minim ar trebui luat ca și bază de calcul la întocmirea retribuției , în funcție de calificare.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger