Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » News » Precizarile Curtii Supreme dupa publicarea protocolului cu SRI si PG

Precizarile Curtii Supreme dupa publicarea protocolului cu SRI si PG

Autor:

Protocolul de cooperare incheiat in anul 2009 intre Serviciul Roman de Informatii, Inalta Curte de Casatie si Justitie si Parchetul General a ajuns in atentia opiniei publice, dupa ce a fost desecretizat.

 

decizie instanta 720x403 Precizarile Curtii Supreme dupa publicarea protocolului cu SRI si PGDupa ce in prima faza Serviciul Roman de Informatii a publicat pe site acest protocol de sase pagini, in spatiul public au aparut mai multe reactii. Intre ele si cea dinspre Curtea Suprema, ce contine mai multe precizari pe acest subiect, inclusiv cu privire la obiectivul demersului in cauza si mentiunea ca “nu exista acte aditionale la acest protocol”.

Redam in cele ce urmeaza, integral, comunicatul de presa postat pe site-ul Inaltei Curti:

“In cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a fost identificat un singur protocol de cooperare, incheiat in anul 2009 intre Inalta Curte de Casatie si Justitie, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Serviciul Roman de Informatii.

Procedura de declasificare a protocolului a fost initiata la 12 si respectiv, 16 aprilie 2018 de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, care a transmis solicitari scrise in acest sens celor doua institutii (a se vedea adresele din 12 si 16 aprilie 2018 precum si adresele din 25 mai 2018, atasate prezentului comunicat).

Obiectul protocolului de cooperare este precizat in cuprinsul art. 3 si a constat in exprimarea acordului de vointa pentru infiintarea unui sistem informatic comun de gestionare a informatiei clasificate in cadrul procedurilor de emitere a mandatelor de securitate nationala, potrivit legilor nr. 51/1991 si nr. 535/2004.

In situatia interconectarii mai multor sisteme informatice ce au drept scop gestionarea informatiilor clasificate, se impunea, potrivit Directivei aprobate prin Ordinul nr. 172 din 10 martie 2006 al Directorului General al ORNISS:

  • incheierea unui acord reciproc de securitate
  • emiterea certificatului de acreditare de securitate.

Ca urmare, la data de 18 septembrie 2012 a fost aprobata de catre ORNISS acreditarea de securitate a sistemului, aceasta fiind data la care s-a realizat obiectul protocolului in discutie.

Precizam faptul ca nu exista acte aditionale la acest protocol.

Textul protocolului.

Anexa 1

Anexa 2    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 20-03-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!