AcasăNewsPovestea impresionanta a unui alt roman supravietuitor in Algeria: Nu am fost...

Povestea impresionanta a unui alt roman supravietuitor in Algeria: Nu am fost ostatic, daca eram, nu ne vedeam astazi

A supravietuit dupa ce a stat ascuns, o zi si o noapte, baricadat intr-un birou. Intors cu bine in tara, Liviu Floria, un alt roman care a trait calvarul algerian, pe platforma de exploatare luata cu asalt de teroristi, a povestit ce a trait din momentul in care atacatorii au pus piciorul in complex si pana a reusit sa plece de acolo.

Floria s-a intors cu bine, acasa, la Pitesti. Insa scenele pe care le-a vazut, de miercuri incepand, cand teroristii au intrat inarmati pe platforma algeriana, i-au ramas inca vii inaintea ochilor. Romanul a povestit, intr-o interventie la RealitateaTv, prin ce momente grele a trecut.

Imediat dupa ce s-a dat alarma si luminile s-au stins in intregul complex, romanul isi aminteste ca a crezut ca e vorba de un exercitiu, de o simulare. Cand, insa, a inteles ca e o situatie mult mai grava, a incercat sa se ascunda.  „S-au intrerupt lumina, utilitatile, au inceput sa sune alarmele. In caz de alarma toti lucratorii trebuie sa se adune intr-un loc bine stabilit. Am iesit in fata biroului. Dupa un minut, intr-un intuneric deplin, avand vedere spre poarta de acces am observat o masina oprind, patru atacatori au coborat cu pistoale automate si au inceput sa traga spre fortele de securitate, fiind localnici. Probabil i-au imobilizat pe paznici, au intrat cu focuri de arma, cu strigate, cu urlete, cu toate metodele de intimidare. Ii auzeam, dar nu intelegeam, ca vorbeau in araba. Era clar, venisera sa ia ostatici. Au intrat intr-un birou al conducerii – patru norvegieni, i-au scos si i-au intins pe pamant, i-au legat. Nu ne venea sa credem de fapt, am crezut ca e o simulare, un exercitiu. Mi se parea ca e un vis. Dar cand am vazut ca ii scot din ne-am dat seama ca e ceva foarte grav”, si-a amintit Liviu Floria.

Afland de la un coleg care intelegea araba ca e vorba de un atac terorist, romanul s-a asuns in biroul sau, impreuna cu un coleg. Au incuiat usa si au asteptat sa vada ce se intampla, ingroziti sa auda din afara strigate, impuscaturi si lovituri. Au ramas acolo o zi si o noapte. „Nu am fost ostatic, daca eram nu ne vedeam astazi. Nu cred ca au eliberat vreun ostatic. Am stat miercuri toata ziua, ascunsi in birou, incercand sa nu ne miscam, toata noaptea. N-am putut sa luam legatura cu nimeni. Joi ziua, iar joi in jurul orei doua alti colegi care erau in alte birouri, credeam ca nu mai e nimeni, a deschis cineva usa, era un coleg englez. Ei intre timp iesisera si vazusera imprejurimile. Am iesit si am vrut sa vedem ce facem in continuare”.

Au avut doar apa si cativa biscuiti. Nu asta a contat, insa. Au fost constienti cat de aproape au fost sa fie zariti de teroristi. „Norocul meu a fost ca nu ne-am intalnit pe drum cu ei. Eram expusi in orice moment. Puteau sa vina si sa faca ce vor. Diferenta intre viata si moarte a fost de 3 minute (…) Nu am crezut (ca voi scapa-n.r), sincer.”, a mai povestit Floria, adaugand ca au reusit sa se salveze fugind in desert.

Doi romani au murit in infernul din Algeria. Alti trei cetateni romani, care lucrau pe platforma algeriana, au scapat de sub teroare si sunt in siguranta.

140 afisari
Zenville

Ultimele știri

Caz înspăimântător în București! Femeie reținută după ce şi-a înjunghiat de două ori soţul, la un interval de mai multe ore

Caz șocant în București! O femeie a fost reţinută, sub acuzaţia de violenţă în familie în modalitatea tentativei de omor, după ce şi-a înjunghiat...

Momente de groază, la înălțime. Pasagerii unui telescaun, surprinși de rafale foarte puternice de vânt – VIDEO

Mai multe persoane au trecut printr-o experiență pe care, cel mai probabil, nu o vor uita niciodată. Sau, cel puțin, nu prea curând.Au fost...
proger