AcasăNewsPorosenko: ”Ia Donbass!” Putin: ”Esti nebun?”

Porosenko: ”Ia Donbass!” Putin: ”Esti nebun?”

Forbes afirma ca presedintele ucrainean i-a oferit direct ocazia liderului de la Kremlin sa ”ia Donbass-ul”, acesta din urma refuzand si sugerand sa declare regiunea teritoriu independent daca Ucraina nu are nevoie de el.

Liderul de la Kremlin ar fi refuzat Donbass-ul oferit pe tava de Porosenko

Potrivit Sputnik, Vladimir Putin ar fi dezvaluit ”oferta” lui Porosenko membrilor consiliului Uniunii industriasilor si antreprenorilor rusi, in cadrul unei intrevederi cu usile inchise. Citand surse apropiate discutiilor (care au avut loc in 19 martie),  Forbes relateaza ca  Putin ar fi spus ca oferta lui Porosenko ar fi fost lansata in timpul negocierilor in format Normandia pentru acordul de la Minsk din februarie. ”El (Porosenko) mi-a spus direct: ”Ia Donbass!”. Eu am raspuns: ”Esti nebun? Nu am nevoie de Donbass! Daca nu ai nevoie nici tu de el, declara-l independent”. Presedintele rus a spus ulterior ca autoritatile ucrainene nu sunt pregatite sa renunte la regiune, caz in care, a continuat Putin, trebuie ca ele sa plateasca locuitorilor din Donbass pensii, beneficii sociale si sa refaca sistemul bancar din regiune. Forbes spune ca unul din participantii la reuniune, care a cerut ca numele sau sa nu fie  dezvaluit, a confirmat ca Putin a vorbit despre discutia cu Porosenko dar a sustinut ca el a spus ceva usor diferit. Porosenko i-a oferit Rusiei sa asigure un sprijin financiar pentru Donbass dar Putin a raspuns ca acest lucru va fi posibil numai  daca regiunea devine parte a Rusiei. ” Pana cand Donbass este parte a Ucrainei, toate platile trebuie facute de partea ucraineana”, relateaza Forbes citandu-l pe participantul respectiv.

Kremlinul spune ca ”nu este bine” sa dai din casa

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a comentat deja aceste dezvaluiri. ”Nu este bine ca unii participanti la intalnire au relevat continutul conversatiei lor cu presedintele. Este la latitudinea propriei lor constiinte daca spun adevarul sau nu. Nu voi comenta”. Presedintele Uniunii industriasilor si antreprenorilor rusi, Alexandr Sotkin, a declarat ca vorbele presedintelui Putin ar fi fost gresit interpretate si deformate. ”Conversatia era pe subiectul relatiilor dintre Rusia si Ucraina cu privire la respectarea acordurilor de la Minsk, dar nu o voi relata. A fost o interpretare gresita”. Kievul a prezentat propria versiune a conversatiei. Potrivit purtatorului de cuvant al ministerului de Externe ucrainean, Ievghen Perebinis, intr-un mesaj scris pe Twitter, presedintele Porosenko ar fi vrut sa spuna in realitate ca Rusia ar trebui mai degraba sa plece din Donbass decat sa il ia, ceea ce in ucraineana suna similar. Comentariile la postarea sa sugereaza ca cei doi presedinti nu s-ar fi putut intretine in limba ucraineana, calificand-o ”o scuza stupida”.

Ucraina, un an de razboi si peste 6.000 de morti

In 6 aprilie 2014, militarii prorusi au luat sediul administratiei regionale din Donetk si cel al serviciilor secrete din Lugansk, in estul tarii. Incepea o revolta impotriva Kievului care va degenera in razboi soldat cu peste 6.000 de morti, arata AFP. Rebelii se opuneau  prooccidentalilor care au preluat puterea la Kiev in urma manifestatiilor soldate cu indepartarea de la putere a presedintelui Viktor Ianukovici. Nedorind apropierea de UE si NATO, dorita de catre noile autoritati, ei spuneau ca rusofonii din estul tarii sunt amenintati de „junta fascista” aflata la putere la Kiev. Sefii insurectiei au proclamat crearea de ”republici populare in Donetk si Lugansk”, unii pronuntandu-se pentru federalizarea tarii, pentru o larga autonomie in cadrul Ucrainei, altii pentru independenta, altii pentru o anexare la Rusia, ca in cazul Crimeei. Numeroase orase au trecut in mainile separatistilor. In zonele rebele, pe 11 mai, a fost organizat un referendum, favorabil independentei, dar considerat nul de Kiev si Occident. Kievul reactioneaza la jumatatea lui aprilie cu o operatiune ”antiterorista” pentru a recucerii teritoriile, lupte violente avand loc in jurul aeroportului din Donetk. Conflictul se extinde in Est, separatistii castigand teritorii, in timp ce Occidentul si Kievul denuntau sprijinul masiv acordat rebelilor de Rusia. In iulie, Kievul inverseaza raportul de forte recucerind orasul port Mariupol. In aceeasi luna, europenii si SUA decid adoptarea de sanctiuni impotriva Rusiei, acuzata implicit ca a furnizat racheta cu care rebelii ar fi doborat un Boeing malaezian. In august, urmeaza contraatacuri majore ale rebelilor. In septembrie, beligerantii semneaza un acord de incetare a focului la  Minsk, incalcat insa. In februarie, un alt armistitiu este semnat, apreciat ca fiind ”in mare respectat”.

author avatar
Tudor Borcea
1.132 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger