AcasăNewsPonta: "USL va propune in Parlament votul uninominalul simplu"

Ponta: „USL va propune in Parlament votul uninominalul simplu”

USL va propune in plenul Parlamentului un nou vot, pentru uninominalul simplu, anunta Victor Ponta, care precizeaza ca doar Sulfina Barbu a votat, miercuri, in Comisia de cod electoral, pentru acest sistem.

Copresedintele USL Victor Ponta a declarat ca USL va continua sa sustina formula alegerii parlamentarilor prin vot majoritar in colegii uninominale, similar alegerii primarilor. El precizeaza ca acest sistem a fost blocat, joi, prin votul celor din coalitia de la putere.

„Astazi, in comisia din Parlament, s-a intamplat urmatorul lucru: cei sase reprezentanti ai USL au propus si au votat pentru formula alegerii parlamentarilor prin vot uninominal simplu. In acest fel, ei au respectat propunerea liderilor USL, care au promovat mereu aceasta varianta. Singurul parlamentar care a mai votat alaturi de USL pentru acest proiect este doamna Sulfina Barbu. Ceilalti reprezentanti ai coalitiei de guvernare – un membru PDL, doi membri UNPR, doi membri UDMR si un membru al minoritatilor – au votat impotriva. Din aceasta cauza, propunerea USL nu a intrunit majoritatea calificata de doua treimi necesara adoptarii acestui proiect. Ulterior, s-a ajuns la o formula de compromis, pentru a nu se pastra sistemul de vot actual”, a spus Ponta.

Victor Ponta a adaugat ca, in urma acestei realitati, USL va propune in plenul Parlamentului un nou vot, pentru formula de alegere a parlamentarilor prin vot uninominal simplu. „La aceasta propunere, parlamentarii USL vor vota cu bilele la vedere”, se mai arata in comunicat. „Ii vom indemna si pe parlamentarii PDL sa voteze la fel, pentru a demonstra ca si ei sustin aceasta formula de vot. Daca intentiile celor doua formatiuni se concretizeaza, vom avea in final o lege cu vot uninominal pentru alegerile parlamentare”.

Comisia de cod electoral a adoptat, miercuri, prin consens, propunerea privind sistemul de vot uninominal mixt, astfel incat jumatate din colegii sa fie adoptate prin vot uninominal majoritar si jumatate pe o lista de compensare, a anuntat presedintele comisiei, Sulfina Barbu. Ea a precizat, dupa sedinta Comisiei de cod electoral, ca acest sistem de vot mixt a intrunit 13 voturi „pentru”, fiind realizat un compromis, deoarece toate celelalte propuneri, cum ar fi sistemul uninominal pur sau sistemul de vot actual, nu au intrunit numarul de voturi.

„In Comisia de cod electoral, in cele doua ore de sedinta, grupurile parlamentare au adoptat prin consens propunerea de vot mixt, jumatate din colegii sa fie adoptate prin uninominal majoritar si jumatate sa fie adoptate pe o lista de compensare pe care vom vedea cu ce propuneri vin cei de la Autoritatea Electorala permanenta”, a afirmat Sulfina Barbu. Ea a aratat ca PDL si USL au sustinut varianta de vot uninominal majoritar, dar ca cei de la UDMR si minoritati nu au fost de acord cu aceasta varianta.

author avatar
Ciprian Purice
150 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger