AcasăNewsPonta confirma: Un roman a murit in Algeria. Alti patru au fost...

Ponta confirma: Un roman a murit in Algeria. Alti patru au fost eliberati

Un roman a murit in Algeria. Alti patru cetateni romani aflati in zona de conflict au fost eliberati de catre armata algeriana si urmeaza sa fie repatriati, a anuntat, sambata dupa-amiaza, premierul Ponta. Circumstantele in care a decedat romanul nu sunt cunoscute inca, a declarat ministrul de Externe, care a anuntat, totodata, ca MAE stia ca e vorba de cinci romani aflati in zona de conflict.

Seful Executivului a confirmat informatia ca un roman si-a pierdut viata in Algeria. „Dupa consultarea cu toti membrii celulei de criza am dorit sa facem precizari cu date confirmate, primite de autoritatile romane, referitoare la situatia cetatenilor romani din Algeria. In urma cu scurt timp ni s-a confirmat ca un cetatean roman si-a pierdut viata in aceste evenimente. (…) Am instiintat in primul rand familia. Imi exprim inca o data compasiunea si sprijinul pentru familia victimei”, a declarat Ponta.

Totodata, premierul a anuntat ca un al cincilea roman a fost eliberat si se afla in siguranta. „Vestea buna -al cincilea roman aflat in zona de conflict a fost eliberat de catre armata algeriana si se afla in custodia autoritatilor romane. Se fac eforturi pentru ca el sa ajunga la ambasada si, alaturi de ceilalti trei, sa fie repatriati in conditii bune”, a adaugat seful Guvernului.

Ponta considera ca autoritatile romane si-au facut datoria in acest caz, anuntand ca seful statului a fost informat in permanenta cu privire la situatia romanilor din Algeria. „Si presedintele tarii a fost informat tot timpul, consider ca autoritatile romane si-au facut datoria, in ansamblul lor, si sunt pregatite in momente dificile, cum a fost acesta”, a precizat primul-ministru.

Corlatean: Nu avem date cu privire la modul cum s-a intamplat aceasta drama

Intrebat daca se cunosc circumstantele in care si-a pierdut viata cetateanul roman, Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat ca nu poate oferi informatii in acets sens. „Nu avem date cu privire la modul cum s-a intamplat aceasta drama. Este o operatiune securizata, sub conducerea directa a fortelor algeriene.

Cat priveste situatia celorlalti patru romani, Corlatean a precizat: „Cei trei romani (eliberati vineri-n.r) sunt in custodia celulei de criza si se fac procedurile pentru repatriere. (…) pentru cel de-al patrulea cetatean asteptam in continuare date, pentru a putea actiona si a face toate procedurile pentru repatriere. In anumite cazuri repatrierile s-au facut cu participarea companiilor angajatoare”.

Totodata, Corlatean a declarat ca MAE a tinut in permanenta legatura cu familiile celor cinci romani aflati in zona de conflict. „Familiile romanilor au fost in permanent contact cu centrala MAE cu reprezentantii romani ai companiilor angajatoare”, a precizat ministrul Corlatean.

Sute de algerieni si cateva zeci de cetateni straini au fost tinuti ostatici, incepand de miercuri, intr-un complex de exploatare a gazelor, de la In Amenas. Armata algeriana a lansat mai multe operatiuni pentru eliberarea celor aflati in captivitate. Asaltul final a fost dat in cursul zilei de sambata, potrivit presei straine. In urma cu doar cateva ore, BBC anunta ca 11 militanti islamisti au fost ucisi de catre armata algeriana, dupa ce acestia omorasera cel putin sapte ostatici, printre care si straini.

Numarul ostaticilor care au pierit in acest conflict nu a fost confirmat pana la acest moment, dar se vehiculeaza ca ar fi vorba de peste 20, atat straini, cat si algerieni.

150 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger