AcasăNewsPolonia vrea 440 miliarde de euro despagubiri de la nemti

Polonia vrea 440 miliarde de euro despagubiri de la nemti

Un altfel de raspuns pentru “intepaturile” lui Merkel &Co.

Victimele poloneze din Al Doilea Razboi Mondial pot cere Germaniei 543 de miliarde de dolari (440 miliarde de euro) cu titlul de despagubiri individuale, a declarat deputatul Arkadiusz Mularczyk, seful unei comisii parlamentare desemnate sa estimeze despagubirile solicitate de Varsovia.

Un altfel de raspuns pentru intepaturile lui Merkel Co

Mularczyk a invocat in parlament un studiu efectuat in 1990, potrivit caruia „in Polonia au existat 13,32 milioane de victime directe ale Germaniei naziste”, deportati, prizonieri in lagare de munca si lagare de concentrare, invalizi civili, vaduve, orfani si victime ale bolilor pe care le-au suferit in contextul razboiului si al ocupatiei. Potrivit deputatului partidului conservator nationalist Lege si Justitie (PiS), aflat la putere in Polonia, studiul evalua atunci revendicarile posibile la 284 miliarde de dolari. „Aceasta era suma in 1990. Daca noi recalculam, tinand seama de puterea de cumparare a dolarului in 2017, obtinem (…) 543 de miliarde de dolari”, a precizat Mularczyk. Problema despagubirilor de razboi germane, considerata inchisa de mai multi ani, a fost relansata anul trecut de liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski. In 2017, purtatorul de cuvant al guvernului german la vremea respectiva, Steffen Seibert, raspunsese Poloniei ca problema despagubirilor fusese deja reglementata cand „Polonia a luat o decizie constrangatoare in august 1953 pentru a renunta la cereri de noi despagubiri de razboi”. Ministrii polonezi de externe si de interne estimasera atunci ca despagubirile potentiale puteau ajunge in total la o mie de miliarde de dolari (850 miliarde de euro).

 

author avatar
Catalin Dumitrescu
256 afisari

1 COMENTARIU

  1. In bancnote de 100 si 500 vor si ceva maruntis de buzunar? Pentru cantar bilefe chifle bere? Vor si de la rusi niste mere pere nuci gutui?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger