AcasăNewsPolonia: UE minte

Polonia: UE minte

In aceeasi zi in care Bruxelles l-a amenintat, presedintele Andrzej Duda a promulgat legile la care UE stramba din nas

Dupa ce Comisia Europeana a declansat o procedura inedita contra Warsoviei, ce poate merge pana la suspendarea dreptului de vot a polonezilor in UE, daca nu renunta la reforme judiciare considerate ”controversate”, presedintele Andrzej Duda a replicat dur.

In aceeasi zi in care Bruxelles l-a amenintat, presedintele Andrzej Duda a promulgat legile la care UE stramba din nas

”Multi reprezentanti ai instututiilor europene spun neadevaruri despre Polonia. Ei mint atunci cand spun ca schimbarile din Polonia conduc la violarea principiului statului de drept, in timp ce noi intarim normele democratiei”, a afirmat Andrzej Duda pentru postul Polsat. Comisia Europeana a afirmat ca noile masuri legislative din Polonia submineaza independenta justitiei, oferindu-i ministrului Justitiei dreptul de a numi si de a destitui judecatori ai instantelor superioare. Bruxellesul a denuntat si reformele privind functionarea Tribunalului Constitutional din Polonia, anuntand activarea articolului7 din tratatul UE care prevede posibilitatea suspendarii drepturilor de vot ale Poloniei in Consiliul Uniunii. ”Sunt ferm convins ca statele suverane-si Europa trebuie sa fie o Europa a statelor suverane-au dreptul absolut de a-si reforma sistemele judiciare”, declara anterior premierul polonez Mateusz Marawiecki. Dar pentru a priva Polonia de drepturile de vot trebuie un vot unanim al tarilor UE iar Ungaria a declarat deja ca se va opune acestei masuri. Tot miercuri,  dand cu tifla UE, Duda a promulgat doua legi are vizeaza Curtea Suprema si Consiliul National al Magistraturii, legi care fac obiectul procedurii declansate de Comisia Europeana impotriva Poloniei.  Prin acestea se introduce o cale de atac extraordinara care permite persoanelor care se considera victime in ultimii 20 de ani ale unor judecati nedrepte sa incerce sa obtina revizuirea deciziilor.Se instaureaza si o camera disciplinara pentru a judeca magistratii care au incalcat legea cu scopul de a pune capat impunitatii „castei corupte” a judecatorilor, cum spun reprezentantii partidului de la putere. Legea care vizeaza Consiliul National al Magistraturii prevede alegerea de catre Parlament a celor 15 membri, pana acum acestia fiind alesi de magistrati.

Bruxelles, santajul fondurilor structurale

Angajate in urma cu mai bine de un an, discutiile dintre Varsovia si Bruxelles nu au produs nici un rezultat, Polonia aparandu-si libertatea de a reforma o magistratura descrisa ca o ”casta corupta” de Varsovia. ”Avem, cu functionarii de la Bruxelles, probleme de interpretare cu ceea ce se petrece in Polonia, cu reformele noastre”, a declarat si ministrul polonez de Externe, Witold Waszczykowski, dupa anuntul de miercuri al Bruxelles-ului. Dar, constienta ca suspendarea dreptului de vot al Poloniei ramane doar o amenintare teroretica, UE pregateste alte instrumente, in special conditionarea accesului la fondurile structurale europene de ”respectul valorilor si deciziilor UE”. ”O tara care deriva de la statul de drept nu poate cere in acelasi timp UE sa fie sustinuta de fonduri de coeziune de miliarde de euro”, Polonia fiind principalul beneficiar al acestor fonduri”, a prevenit Franta.

 

author avatar
National
212 afisari

1 COMENTARIU

  1. Polonezii nu suporta statutul de semicolonie,noi suntem colonie si suportam si chiar ne place la nebunie,asa ca aceasta natiune mandra face totul sa le fie lor mai bine nu stapanilor de la Bruxelles.Ce mi-ar place sa se ajunga la un polexit,sa vedem cum se destrama acest imperiu bazat,ca si cele trecute si disparute,pe coruptie cu iz mafiot.Vai de capul nostru atunci,nu ca acum at fi ceva,ce ne facem fara stapani,intram in sevraj,mai ales mutalakul pe care nu il va mai alege stapanii guvernator,va fi prapan,jelanie si sfarsitul nostru ca statut de colonie,oare?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger