AcasăNewsPolonia acuza direct Rusia ca l-a ucis pe presedintele Lech Kaczynski

Polonia acuza direct Rusia ca l-a ucis pe presedintele Lech Kaczynski

Polonia repune pe tapet teza atentatului terorist la Smolensk

Polonia a formulat acuzatii extrem de grave la adresa Rusia, pe care o acuza ca a pregatit un atentat in care fostul presedinte si-a pierdut viata, in 2010. Ministrul polonez al Apararii, Antoni Macierewicz, a relansat teza unui act ”terorist” rus in cazul catastrofei aeriene din Smolensk.

Polonia repune pe tapet teza atentatului terorist la Smolensk

Prabusirea avionului in care se aflau presedintele Poliniei si o suta de membri ai delegatie oficiale, la Smolensk (Rusia) a reprezentat o adevarata drama pentru poporul polonez lansand totodata si ipoteza unui atentat din partea Rusiei. ”Dupa Slolensk, putem spune ca noi am fost prima victima a terorismului in conflictul care se desfasoara sub ochii nostri”, a spus Antoni Macierewicz, sambata, la o conferinta la universitatea catolica din Torun, informeaza Le Parisien. El a afirmat ca tragedia de la Smolensk s-a produs ca reactie la cererea Poloniei, in 2009, de a califica drept ”genocid” masacrul miilor de ofiteri polonezi de la Karyn (Rusia) din 1940 infaptuit de politia politica a lui Stalin. ”Sase luni mai tarziu am vazut ca ridicarea acestei probleme provoaca o reactie pe care lumea contemporana nu si-o putea imagina. O reactie care a antrenat moartea toatei elitei poloneze, pur si simplu moartea delegatiei poloneze care se afla in avionul ce zbura spre Katyn, deasupra Smolenk-ului”, a urmat ministrul Apararii. ”Terorismul”, este ”creatia gandirii socialist-sovietice, care nu a existat in istoria lumii occidentale si crestine”, a spus acesta, adaugand ca ”nu exista nici un dubiu cu privire la faptul ca ceea ce s-a intamplat deasupra Smolensk-ului a avut ca scop privarea Poloniei de conducerea tarii care ducea natiunea noastra catre independenta”. ”Daca ministrul Apararii acuza intr-o anumita maniera un stat de terorism, nu putem fi numai consternati, pentru ca nu se pot lasa actele teroriste fara raspuns”, a reactionat Rafal Trzaskowski, deputat al Platformei civice (centru, opozitie) iar mai multi reprezentanti ai opizitiei au mentionat insa ca nu exista nici o dovada care sa sustina ipoteza unui atentat nu a fost gasita dupa tragedia din Smolensk.

Kremlin: Declaratii nefondate

De partea sa, Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al Kremlinului, a reactionat fara emotii la declaratiile oficialului polonez. ”Acest gen de declaratie poate fi calificata drept nefondata, partinitoare, si care nu are nimic de-a face cu circumstantele reale ale acelui accident de avion”. Purtatorul de cuvand al comisiei rusesti de ancheta a catastrofei aviatice de la Smolensk, Vladimir Markin, a scris pe contul sau Twitter ca ”un nou lider a aparut brusc in cursa pentru cea mai stupida si ridicola declaratie”.

author avatar
National
459 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger