AcasăPoliticaZiua referendumului. Britanicii hotarasc daca raman sau nu in UE

Ziua referendumului. Britanicii hotarasc daca raman sau nu in UE

Data de 23 iunie va ramane in istoria Marii Britanii, dar si a Uniunii Europene, fiind vorba despre un referendum cu o incarcatura vitala pentru soarta natiunii britanice in marea familie europeana.

foto: facebook.com/DavidCameronOfficial

UPDATE: Atat premierul britanic, cat si Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist, au votat la referendum. Ambii politicieni sustin ideea ramanerii UK in UE. Conservatorul David Cameron a fost insotit la urne de sotia sa, Samantha, ambii votand in capitala Marii Britanii.

Ca un amanunt de culoare, va spunem ca brtanicii au de infruntat o vreme tare mohorata, cu ploi, in aceasta zi in care sunt asteptati sa se prezinte la urne pentru a-si spune parerea in privinta viitorului Marii Britanii inauntrul sau in afara Uniunii Europene. Astfel ca multi dintre cei care au mers sa-si exprima acest drept au avut grija sa nu lase acasa umbrelele.

„To brexit or not to brexit” – asta este marea intrebare la care se asteapta un raspuns din partea celor peste 46 de milioane de britanici care au dreptul sa isi exprime parerea, prin vot, la acest referendum, incepand cu ora 9, ora Romaniei.

„Ar trebui Marea Britanie sa ramana membra a Uniunii Europene sau sa paraseasca Uniunea Europeana?” – iata intrebarea cruciala la care oficialii locali, dar si natiunile membre UE asteapta un raspuns.

Asadar, de mai bine de o ora, britanicii au la dispozitie aceasta varianta – a sufragiului- pentru a-si comunica intentia de a ramane sau nu in cadrul UE. Ar mai fi de spus faptul ca premierul Camereon sustine ramanerea UK in UE, in timp ce presa locala a titrat, recent, ca Regina (despre care se stie ca nu poate exprima public opinii politice) ar parea sa sustina, mai degraba, iesirea Marii Britanii din Uniune.

Un lucru e cert- in ciuda estimarilor mai mult sau mai putin pesimiste – soarta Brexit-ului sta in mainile britanicilor. Care mai pot vota pana la miezul noptii, dupa inchiderea urnelor fiind asteptate primele exit-poll-uri, in timp ce rezultatele oficiale vor aparea abia vineri.

author avatar
Cristina Stefan
98 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger