AcasăPoliticaVlad Moisescu: PNL a ajuns partea toxica a guvernarii!

Vlad Moisescu: PNL a ajuns partea toxica a guvernarii!

Presedintele Consiliului Director al Initiativei Romania Liberala, Vlad Moisescu, a vorbit intr-un interviu acordat cotidianului National despre necesitatea unificarii dreptei sub steagul Partidului Popular European, scindarea USL, ”sinuciderea asistata” a liberalilor si sansele lui Crin Antonescu la prezidentiale.

Vlad Moisescu doreste ca Initiativa Romania Liberala sa devina un catalizator al fortelor politice de dreapta

Multi oameni de dreapta – inclusiv liberali care nu se mai regasesc in PNL – vad Initiativa Romania Liberala ca pe o alternativa. Din primavara, de cand ati lansat aceasta platfoma, ce ati reusit sa construiti pana in prezent?

Trei piloni ai unui viitor edificiu de dreapta solid. Primul tine de numarul mare de oameni care vin spre noi din randul romanilor activi, de dreapta, care nu au mai facut politica pana acum si care sunt dezamagiti de modul in care relationeaza cu ei asa-zisele partide mari. Vorbim aici de oameni de afaceri, de liber-profesionisti, de oameni de cultura. Toti acesti oameni s-au saturat sa le faca agenda politicienii, vor sa faca ei agenda politicienilor si a partidelor. Al doilea pilon are in vedere alternativa pe care o reprezinta Initiativa Romania Liberala pentru membrii cinstiti ai partidelor de dreapta, care, la randul lor, s-au saturat de politica tip circ TV sau de gasca pe care o fac marea parte a liderilor lor. In fine, al treilea pilon sunt solutiile pe care le-am identificat impreuna cu formatiuni politice de dreapta, ori cu lideri de dreapta care inteleg ca trebuie sa ne schimbam comportamentul fata de romani pentru a putea construi, impreuna, o oferta politica serioasa si credibila, capabila sa genereze viitorul proiect national al romanilor. Aici, ma refer la participarea IRL ca parte constitutiva a Aliantei pentru Dreptate si Adevar, impreuna cu Forta Civica si cu PNTCD, precum si la initierea parteneriatelor cu platforme politice locale puternice, precum Miscarea pentru Arges si Muscel, initiata de Mircea Andrei.

Cum functioneaza alianta cu Forta Civica si PNTCD?

Alianta pentru Dreptate si Adevar are un mare avantaj: este o structura constituita pornind de la valori, principii si politici comune. Asta ne diferentiaza de aliantele asa-ziselor partide mari, care sunt constructii conjucturale, bazate exclusiv pe obiectivul ajungerii cu orice pret la putere. Alianta D.A. nu-si propune ciolaniade! Ei bine, din acest punct de vedere, ne este mult mai usor sa ne intelegem si, deci, sa functionam. Desigur, exista si o parte grea, pentru ca avem putin timp la dispozitie pentru a recupera dezavantajul organizatoric pe care il avem fata de partidele care s-au tot rotit la putere in ultimii opt ani. Prin munca si castigand sustinerea romanilor, vom depasi insa repede acest handicap.

Ati declarat in mai multe randuri ca formatiunile de dreapta ar trebui sa-si uneasca fortele pentru euroalegeri. Va mentineti acest punct de vedere? Ce loc are PNL in aceasta uniune?

Absolut! Unificarea dreptei in jurul valorilor, principiilor si proiectelor comune, sub steagul Partidului Popular European, este o necesitate obiectiva, o cerinta a sistemului politic si, finalmente, a societatii romanesti. Si chiar daca unii lideri de partide, blocati in socoteli meschine, politicianiste, resping aceasta realitate acum, am convingerea ca realitatea din societatea romaneasca ii va lovi la anul si vor accepta ideea. O spun cu regretul omului care a muncit, a castigat sau a pierdut in PNL timp de 23 de ani (o jumatate din viata mea, practic!), ca locul acestui partid prizonier delirului lui Crin Antonescu este, astazi, acela de atarnator la o guvernare de stanga. PNL a ajuns partea cea mai toxica si mai demagogica a unei guvernari de stanga. Jalnic! Locul acestui partid nu poate fi, astazi, in nicio oferta politica sanatoasa pentru romani. Categoric, nu!

Vedeti in partenerul dumneavoastra, Razvan Ungureanu, un candidat puternic pentru prezidentialele din 2014? Ce varianta ar mai avea Alianta D.A.?

Mihai Razvan Ungureanu este personalitatea politica a dreptei cel mai bine plasata in toate sondajele de opinie. Cred, fara indoiala, ca este cea mai buna solutie de candidat unic la alegerile prezidentiale. Il recomanda si competenta, si capacitatea de munca, si bunul-simt de care a dat dovada, prin comparatie cu telepoliticienii demagogi.

Avand in vedere tensiunile din interiorul USL, ce va spune flerul dumneavoastra de politician? Va rezista sau nu Uniunea pana in 2014?

Eu cred ca da. Cred si sper ca da. Sper ca da, pentru ca, desi vorbim de o guvernare de stanga, deci, a priori, de o problema grava pentru Romania, totusi, in situatia actuala a tarii, este de preferat o guvernare stabila unui haos politic si institutional generat de comportamentul obsesiv-compulsiv al lui Crin Antonescu. Fiindca, daca se va produce ruptura, cauzele nu vor putea fi decat iresponsabilitatea si meschinaria politica generate de psihicul labil al presedintelui PNL. Oricat de mult as detesta convingerile politice si ideologice ale lui Victor Ponta, oricat de mult as detesta trecutul politic al partidului lui Victor Ponta, trebuie sa recunosc ca, in USL, premierul reprezinta latura rationala si, cat de cat, responsabila. Pariez pe  rationalitatea lui Ponta cand spun ca nu cred ca USL se va rupe in acest an.

In opinia lui Moisescu, Crin Antonescu este groparul PNL-ului

La prezidentiale, Anonescu va privi turul doi de la televizor

Scindarea USL este in avantajul sau in dezavantajul A.D.A?

Scindarea USL, la un moment dat, va fi numai in avantajul romanilor. Acum, inca nu.

Daca PSD ii retrage sprijinul lui Crin Antonescu, ce sansa credeti ca va avea acesta la prezidentiale? Sau, altfel spus, mai are Crin Antonescu vreo sansa la prezidentiale?

Nu sunt nici Nostradamus, nici Carmen Harra. Nici macar Sebastian Lazaroiu… De aceea, ma rezum la a spune doar atat: cu cat sansele lui Antonescu la prezidentiale sunt mai mici, cu atat sansele Romaniei de normalitate si de prosperitate dupa 2014 sunt mai mari.

In cazul in care in turul doi ar ajunge Crin Antonescu si un candidat sustinut de PSD, voturile Initiativei Romania Liberala in ce zona ar merge?

Nu pot sa vorbesc in numele tuturor colegilor mei. Vorbesc in nume propriu: votul meu nu va mai merge niciodata la Crin Antonescu. Nu-mi pot permite sa fac de doua ori aceeasi greseala…  Nici eu, si cred ca nici dl. primar Chiliman, colegul meu de „lotul” exclusilor din PNL. Desigur, avem si varianta sa stam acasa. Nu cred insa ca va fi cazul, pentru ca, daca PSD va avea candidat propriu, iar dreapta va avea un candidat unic, Crin Antonescu nu va intra in turul doi. Va privi turul doi la televizor, asa cum este, de altfel, obisnuit. Si la alegeri, si la meciurile Barcelonei.

Cum comentati evolutia PNL din ultimele luni? Ce sanse mai are PNL sa devina partidul deschis si democrat de pe vremuri?

Ati atins un subiect dureros pentru fiecare dintre noi, cei care au petrecut o buna parte din viata in acest partid. Evolutia PNL se defineste simplu: din rau in mai rau. Sa fii ani buni partidul fanion al dreptei si sa ajungi principalul sustinator al suprataxarii mediului de afaceri, sa fii partidul care a militat pentru domnia legii si sa ajungi partidul in care liderii se bucura atunci cand sunt condamnati doar cu suspendare pentru fapte coruptie, asta inseamna sinucidere asistata. Sansele ca PNL sa redevina ceea ce a fost tind exponential catre zero, cu fiecare zi in care Crin Antonescu isi exerseaza obsesiile pe acest partid…

author avatar
Ana-Maria Ludatser
1.647 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger