AcasăPoliticaVictoria Nuland le-a trasat politicienilor agenda pe 2015

Victoria Nuland le-a trasat politicienilor agenda pe 2015

Intr-o vizita de doua zile, adjunctul secretarului de stat american John Kerry le-a inmanat politicienilor damboviteni ”to do list” pentru anul in curs.

Victoria Neuland este primul mesager american care-i trece pragul presedintelui Klaus Iohannis

Consolidarea statului de drept, lupta contra coruptiei si reforma clasei poltice. Acesta a fost refrenul ”cantat” de Victoria Nuland la urechile oficialilor romani. Iar cum trecutul a demonstrat ca politicienii bastinasi au avut de multe ori urechile infundate, Nuland i-a ”colindat” rand pe rand pe mai marii nostri, explicand fiecaruia in parte cum sta treaba si ce trebuie facut in acest nou si periculos context international. In mod firesc, prima intalnire s-a consumat la Cotroceni. ”Vizita vi se datoreaza, am venit sa va vad”, l-a complimentat oaspetele pe presedintele Klaus Iohannis, care taman se indoia ca o vizita efectuata asa de repede dupa preluarea mandatului i s-ar putea datora si lui. Dupa strangerea de maini si pozele de rigoare, Nuland si Iohannis au discutat aproximativ o ora, in principal despre ”intarirea Parteneriatul Strategic cu SUA prin extinderea colaborarii nu doar in domeniul militar, ci si economic”. Context in care partea romana si-a manifestat inca o data interesul pentru cresterea prezentei companiilor americane in Romania si a promis in schimb stabilitate legislativa si predictibilitate pentru mediul de afaceri. Plecata de la Cotroceni, Victoria Nuland a facut un scurt popas la ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, iar apoi l-a calcat pe premierul Victor Ponta, la Palatul Victoria. ”Pot sa transmit principalele mesaje: sa schimbam cultura politica in Romania, in sensul in care sa colaboram si sa lucram impreuna. Deci, nu va luati dupa cei care vor scandal”, a sintetizat Ponta ulterior, in debutul sedintei de guvern.

Parlamentarii, inhamati la carul luptei anticoruptie

Cu gandul la derapajele care i-au facut celebri pe parlamentarii romani (de exemplu protejarea colegilor infractori si modificarea legilor in interes propriu – vezi cazul <<martea neagra>>), Victoria Nuland nu s-a multumit sa discute doar cu presedintii celor doua Camere, Valeriu Zgonea si Calin Popescu Tariceanu, ci s-a intalnit si cu lideri ai partidelor parlamentare. Carora le-a cerut direct sa puna umarul la combaterea coruptiei (prin modificarea legislatiei electorale si a procedurilor parlamentare) si la reformarea clasei politice romanesti. ”PNL va veghea, ca si pana acum, ca legislatia anticoruptie sa fie respectata, pentru a nu se mai repeta episoade similare legii amnistiei si gratierii”, a confirmat Alina Gorghiu, la final, asumarea misiunii. In plus, in contextul pericolului reprezentat in prezent de terorism, inaltul oficial american a insistat ca Romania sa adopte asa-numita lege ”Big Brother” si cea referitoare la identificarea utilizatorilor de cartele pre-pay, fapt recunoscut de Tariceanu: Victoria Neuland ”a evocat” subiectul in timpul discutiilor.

author avatar
Simona Badulescu
618 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger