AcasăPoliticaVechii pedelisti se pregatesc de USL

Vechii pedelisti se pregatesc de USL

Pentru a termina cu ”democratia maimutarita” de partidele ”lipsite de reprezentativitate” si pentru a pune pe roate marile reforme de care are nevoie Romania, Klaus Iohannis si-a propus sa ”injuge” PSD si PNL la carul patriei. Un car manat de el.

Teoria ii apartine sociologul Sebastian Lazaroiu – fost consilier al presedintelui Traian Basescu. Iniante de a-si detalia opinia, Lazaroiu a trecut in revista situatia la zi: ”Nu poate fi conceputa o democratie fara partide politice puternice. E la fel de adevarat ca o democratie cu partide lipsite de reprezentativitate este o maimutareala, adica exact situatia in care ne aflam noi acum (…) A doua problema este nevoia de reforme. Sunt cel putin patru zone critice in care s-a intervenit prea putin sau deloc in ultimii ani. Reorganizarea administrativ-teritoriala (plus reforma administratiei), sistemul sanitar, sistemul de educatie si restructurarea marilor companii de stat. Rezistenta in aceste cateva domenii cheie s-a dovedit acerba. Complicitatile intre partidele politice si actorii implicati, fie ei primari, consilieri, mari corporatii, sindicate sunt binecunoscute si ele sunt cele contribuie la conservare”. Acestea fiind datele, Iohannis vrea ”sa controloze” PSD si PNL ”imprietenindu-se” cu liderii celor doua formatiuni, sustine Lazaroiu. In context, acesta spune ca revenirea la candidaturile pe liste a avut ca scop ”reducerea autonomiei date parlamentarilor PNL si PSD de alegerea uninominala si trecerea lor in subordinea liderilor politici”. ”Iohannis trebuie deci sa discute doar cu doi oameni, Dragnea si Gorghiu, iar acestia, la randul lor, isi asuma misiunea de a-si convinge propriile formatiuni de solutia gasita”, apreciaza in continuare Lazaroiu, neuitand insa sa pomeneasca si de pericolul ”aparitiei unor fisuri” in cele doua partide – ”fisuri” care pot duce la debarcarea liderilor.

Marile reforme nu se pupa cu democratia

Incalcand regulile ”corectitudinii politice”, Sebastian Lazaroiu spune pe sleau ca un sistem statal poate fi reformat doar cu forta: ”Marile reforme, cu rezistenta serioasa din partea sistemului, nu se pot realiza decat sacrificand putin din democratie. Reformele si democratia nu merg mana-n mana, asa cum scrie la manual. Depinde de conducatorul proceselor ca abdicarile de la principiile democratiei sa fie cat mai putin costisitoare pentru societate si, mai ales, sa nu se permanentizeze, sa devina obiceiuri. Si, in orice caz, democratia sa fie respectata macar in liniile formale, adica sa fie pastrate aparentele”. Dupa ce prezinta limitele democratiei, Lazaroiu revine la situatia concreta si spune ca Iohannis va incerca, de fapt, sa-si faca un USL al lui (din care va face parte acum si PDL!), pe care sa-l puna la treaba in directia reformarii clasei politice si a statului roman. ”Actualul presedinte este interesat in construirea unei mari coalitii, PNL-PSD, dupa alegerile parlamentare din 2016, care sa inceapa schimbarile in educatie, administratie, sanatate, marile companii de stat. Iar acest echilibru proiectat arata cam asa: PNL si PSD sa insumeze, dupa scrutinul parlamentar, aproximativ 70% din viitorul Parlament, iar restul partidelor mici, exceptand UDMR, sa nu depaseasca 20%. De asemenea, Iohannis are nevoie ca PNL si PSD sa ramana de marimi aproximativ egale, asa incat sa nu apara o competitie inutila intre cele doua partide in timpul guvernarii, asa cum s-a intamplat cu Alianta D.A. intre 2005-2007”, sustine Lazaroiu.

author avatar
Simona Badulescu
1.541 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger