AcasăPoliticaUselistii au pus de o Constitutie fifty-fifty

Uselistii au pus de o Constitutie fifty-fifty

Liderii USL au croit o Constitutie aproape de interesele lor

Liderii USL au batut palma pe Constitutie, modificarile propuse avand menirea sa impace toate partidele care alcatuiesc Uniunea.

Liderii USL au croit o Constitutie aproape de interesele lor

Presedintele va fi definit prin Constitutie drept sef al statului, iar mandatul acestuia va fi de patru ani, la fel ca si cel al Parlamentului.  La propunerea liderului PNL, Crin Antonescu, data alegerilor ar urma sa fie stabilita intre 1 aprilie – 1 noiembrie, ceea ce ar devansa cu aproximativ o luna prezidentialele din 2014. Totodata, s-a stabilit ca premierul va fi nominalizat de partidul care are cel mai mare numar de mandate, seful statului fiind obligat sa accepte propunerea. In ceea ce priveste referendumul pentru demiterea presedintelui, acesta poate duce si la dizolvarea Parlamentului, daca demersul nu se bucura de sustinerea alegatorilor.  De asemenea, Parlamentul  ar putea fi dizolvat daca nu se poate realiza o majoritate in 30 de zile de la prima incercare de investire a Guvernului. Negociata la sange, ”schita” pe care uselistii au depus-o in cadrul Forumului Constitutional a fost desfiintata de fostul premier Calin Popescu Tariceanu. ”Din pacate, intotdeauna compromisurile politice si viziunea pe termen scurt primeaza. Privesc cu dezamagire ca in loc ca PNL sa-si fi pastrat pozitia si conduita care l-a caracterizat in ultimii ani, cand am vorbit deschis despre necesitatea unui regim parlamentar pur, deci o republica parlamentara sau monarhie constitutionala, a abandonat acest drum si a mers pe calea unei mici revizuiri a Constitutiei”, a sustinut senatorul PNL.

Parlamentarii sunt stransi la punga

Apelul lui Cristian Parvulescu, privind ”sponsorizarea” Forumului Constitutional, nu a avut ecou in Parlament. Potrivit presedintelui Pro Democratia, mai putin de zece alesi au oferit bani pentru lucrarile Forumului. ”Daca ma intrebati daca parlamentarii ne-au transmis o suma minima, raspunsul este, mai degraba, nu. Se pare ca nu am reusit sa fim la fel de convingatori cu parlamentarii”, a mai spus Parvulescu.

author avatar
eNational
145 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger