AcasăPoliticaStructurile nu mai sunt chiar atat de inversunate: i se face culoar...

Structurile nu mai sunt chiar atat de inversunate: i se face culoar lui Basescu!

Iata ca, dupa ce cam toata lumea, atatata in special de tot felul de apeluri cu „Base la brutarie”, se astepta ca „starvul politic” al fostului sef al statului sa fie sfasiat de catre magistrati, lucrurile par sa se fi asezat acum din mers. Iar mult trambitatele „lovituri” primite in justitie de Traian Basescu, prin redeschiderea unor dosare bazate, de cele mai multe ori, pe denunturi de-a dreptul ridicole, par mai degraba „mangaieli” de care are parte imaginea publica a celui care a condus Romania timp de un deceniu. Si pe care multi il vad inca drept „parintele” sistemului creat si intarit in toata aceasta perioada.

Traian Basescu va iesi castigator din „batalia” cu Justitia

Astfel ca este greu de crezut ca o posibila relansare a carierei politice a lui Basescu ar mai putea fi blocata de actiunile Justitiei. Ce-i drept, tot la fel de adevarat este si faptul ca nimeni nu se mai asteapta ca fostul presedinte sa revina pe culmile politicii, in ciuda „glumitelor” cu „as fi cel mai bun premier”, facute constant de Basescu. Cel care, totusi, poate arbitra meciul din Parlament, dintre PSD si PNL, partide care, dupa cum arata toate sondajele, vor fi „la mustata” si dupa alegerile din toamna anului viitor. Iar cum este greu de crezut ca actualele formatiuni tampon de pe scena politica vor mai fi viabile in scurt timp, iata ca „jucatorul” Basescu a inceput sa fie vazut drept o solutie, fie ea si una de compromis. Asa ca tot mai multe semnale discrete, date inclusiv din partea anumitor structuri, arata ca lui Basescu i s-ar putea face culoar pentru ocuparea centrului atat de zbuciumatei scene politice romanesti.

Defileaza prin instante

„Vendetta” mult asteptata a unora impotriva fostului presedinte pare a nu mai avea loc. Mai ales ca „momentul zero” in care aceasta ar fi putut avea loc a fost deja depasit. Iar actualele „probleme” cu justitia ale lui Traian Basescu, desi in numar mare, nu prea au cum sa-l incurce pe acesta, dosarele care il privesc fiind unele mai mult decat „subtiri”. Astfel ca, in aceasta conjunctura, dupa cum sustin sursele noastre, Basescu va defila pur si simplu prin instantele de judecata unde a fost tarat prin aprobarea redeschiderii unor dosare tragi-comice. Asa ca, inainte de a intra in campania electorala de anul viitor, este de asteptat ca Basescu sa fie exonerat de toate acuzatiile. Ceea ce inseamna nu doar ca ar putea intra „curat” in confruntarea electorala, dar si cu „aura” unei „tinte” care a rezistat asaltului sistemului, intr-o perioada in care au cazut atatea alte capete importante. Adica, dupa cum prognozeaza unii analisti care nu apar pe la talk show-uri, dar sunt obisnuiti cu subtilitatile jocurilor de culise, un bagaj electoral suficient pentru a-i asigura lui Basescu formarea unui grup parlamentar pe undeva pe la 10-12 la suta.

„Pendulul” sistemului

Interesant este insa ca, in aceasta conjunctura, aceleasi surse dau ca sigura transformarea lui Traian Basescu intr-un fel de „pendul al sistemului”. Teorie care se bazeaza probabil pe premiza ca, daca l-ar fi vrut cu adevarat scos din joc, structurile a fi avut destule mijloace de a-si indeplini scopul propus. Numai ca este greu de gasit peste noapte un alt politician, fie el si un tehnocrat, care sa stie regulile jocului politic, atat cele scrise, cat mai ales cele nescrise. Si, in plus, fostul sef al statului, harsit in atatea veritabile lupte de gherile, nu mai poate fi vazut nici ca un posibil pericol pe termen lung. Astfel ca rolul de „arbitru jucator” in Parlamentul Romaniei, intre doua partide care vor fi, o buna perioada, debusolate de reformarea lor din temelii, va fi probabil ultimul pe care il va juca Traian Basescu. Desigur, daca acesta va si prinde viteza electorala pe culoarul pe care, discret, deja i-l fac unii…

author avatar
Toni Matei
2.282 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger