AcasăPoliticaSolutiile propuse de Basescu, in chestiunea interceptarilor: "Asta as cere daca...

Solutiile propuse de Basescu, in chestiunea interceptarilor: „Asta as cere daca astazi as fi presedinte”

Fostul sef al statului, care actualmente conduce partidul Miscarea Populara, vede doua solutii in chestiunea interceptarilor apelurilor telefonice.

Odata ce Curtea Constitutionala a decis ca SRI-ul nu e organ de cercetare penala, ca urmare nu mai poate face interceptari in dosarele penale, Traian Basescu a venit cu doua posibile variante pe care oficialii statului in masura sa le aplice le-ar putea lua in calcul.

In conditiile in care s-a aflat ca DNA-ul si DIICOT-ul ar lua in calcul varianta de a-si crea propriul serviciu tehnic, cerand, drept urmare, o suplimentare a fondurilor, dar si personal care sa fie specializat in astfel de actiuni, fostul lider de la Cotroceni a trecut pe contul sua oficial de Facebook doua idei, pe care le considera a fi aplicabile intr-o astfel de situatie in care SRI-ul nu mai poate face interceptari in dosare penale. Una dintre ele este considerata ‘o solutie de moment’, in timp ce cealalta, ‘fundamental democratica’, ii pare lui Traian Basescu cea mai potrivita – si anume scoaterea platformei de interceptare a comunicatiilor, la pachet cu specialistii care se ocupa de ele, si trecerea lor sub acoperisul unei structuri independente. Mai ales ca, din cate scrie fostul sef al statului, „este aceea care ne va garanta ca naravurile vechi nu se vor intoarce niciodata”, dar nici nu presupune „costuri sumplimentare consistente”.

Mai exact, fostul presedinte noteaza urmatoarele: „Avem 2 variante: -una de mijloc, prin partajarea platformei existente catre toate institutiile cu atributiuni de supraveghere tehnica. Este o solutie de moment, mult mai riscanta decat cea de pana acum si care nu peste mult timp va trebui schimbata. -alta fundamental democratica. Asta inseamna scoaterea din structura SRI a platformei de interceptare a comunicatiilor, cu tot cu personal, constituirea unei entitati independente conduse de judecatori si procurori numiti de CSM si asociatiile magistratilor, singurii care vor putea aproba mandatele de interceptare si punerea lor in aplicare”.

„Eu asta as cere daca astazi as fi presedinte”, a conchis predecesorul actualului lider de la Cotroceni pe subiectul intens discutat in spatiul public in ultimele zile, de cand din directia CCR a aparut motivarea deciziei luate, cu majoritate de voturi, in cadrul sedintei din 16 februarie anul curent a Curtii Constitutionale.

293 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger