AcasăPoliticaSeful MAI, inainte de localele din vara: Soft de semnalare in timp...

Seful MAI, inainte de localele din vara: Soft de semnalare in timp real a votului multiplu

Cum pana la alegerile locale din vara mai sunt aproximativ doua luni, s-au inceput pregatirile – nu doar din directia partidelor, care isi pun la punct detaliile in privinta candidatilor si a strategiilor electorale, ci si din punct de vedere tehnic- pentru organizarea scrutinului in urma caruia se vor vota atat primarii- in Capitala si in orasele si localitatile tarii, precum si sefii Consiliilor Judetene, cat si componenta viitoarelor Consilii Locale.

Astfel, dupa ce recent, mai precis, vinerea trecuta au fost desemnata- prin tragere la sorti – componenta Biroului Electoral Central pentru alegerile locale din 5 iunie, dar si de cand s-a aflat ca, prin vot secret, au fost ales atat presedintele BEC, in persoana judecatoarei Carmen Georgeta Negrila, dar si a loctiitorului sau, Andreia Liana Constanda, la sediul Ministerului de Interne a si avut loc o prima sedinta de lucru a Comisiei Tehnice Centrale pentru organizarea scrutinului pentru alegerea autoritatilor administartiei locale, din acest an.

A fost vorba despre o intrevedere convocata si condusa de ministrul Toba, in aceasta prima zi a spatamanii, si la care au participat reprezentantii celor 15 ministere si institutii publice care au atributii ce tin de organizarea scrutinului electoral din vara, in timpul careia MAI anunta ca s-au prezentat deja cele dintai informatii prefectilor, in chip de „prima instruire”, prin sistem de videoconferinta, in privinta atributiilor trecute in sarcina institutiilor pe care le conduc.

La prima evaluare, toate sunt in grafic

Iar, din cate a mentinat insusi seful MAI, pana la acest moment nu sunt intarzieri in pregatirile pentur aceste alegeri. „Am facut o prima evaluare si putem spune ca suntem in grafic cu toate activitatile din calendarul electoral, nu avem intârzieri si nici probleme deosebite”, le-a precizat Petre Toba celor care au urmarit videoconferinta de la minister.

Doua aspecte sunt de mentionat, unul in privinta cheltuielilor generate de acest proces electoral (MAI anunta ca din bugetul ministerului se vor cumpara atat timbrele autocolante, se vor face stampilele pe care va scrie „votat” si tot de la minister va veni si hartia pe care se vor imprima si buletinele de vot), iar celalalt in legatura cu eforturile pe care le depun autoritatile in vederea evitarii votului multiplu. „Ca element de noutate al acestui proces electoral, vom avea un singur tur de alegeri, iar tot ce inseamna partea de indemnizatii a membrilor birourilor electorale si ai sectiilor de votare, inclusiv plata personalului tehnic auxiliar va fi asigurat de MAI„, a anuntat intr-o prima faza Petre Toba.

Nu in ultimul rand, seful MAI a anuntat ca atat ANP, cat si INS-ul si STS-ul vor fi cu ochii pe romanii care viteaza. Cat sa se asigure ca isi exprima dreptul constitutional o singura data, cum prevede legea. „O alta noutate este ca Autoritatea Electorala Permanenta, Institutul National de Statistica si Serviciul de Telecomunicatii Speciale gestioneaza impreuna un soft de semnalare in timp real a votului multiplu„, conchis ministrul Toba.

author avatar
Cristina Stefan
478 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger