AcasăPoliticaScutul antiracheta de la Deveselu, functional. Seful MAE reitereaza: utilizarea sa, exclusiv...

Scutul antiracheta de la Deveselu, functional. Seful MAE reitereaza: utilizarea sa, exclusiv in scop de autoaparare

Sistemul defensiv antiracheta de la baza militara de la Deveselu – din judetul Olt- este finalizat. Doi membri ai Guvernului Ciolos, alaturi de oficiali americani, dar si reprezentanti ai NATO au fost prezenti, vineri, la sediul Ministerului de Externe, la o ceremonie destinata marcarii momentului in care proiectul a devenit functional.

Cu acest prilej, seful Diplomatiei romane a reiterat pozitia romana in privinta scutului antiracheta, Lazar Comanescu subliniind faptul ca ”sistemul antiracheta nu este impotriva Federatiei Ruse. (…) utilizarea sa se va face exclusiv in scop de autoaparare”. La evenimentul de marcare a declaratii capabilitatii tehnice a facilitatii antiracheta a SUA de la Deveselu a fost prezent si ministrul Apararii, Mihnea Motoc.

La randul sau, ambasadorul american in Romania, Hans Klemm, prezent la sediul MAE, a transmis „felicitari partenerilor romani”, in privinta acestui proiect. La eveniment au mai fost prezenti si alti oficiali americani, respectiv directorul Agentiei de Aparare Antiracheta a Statelor Unite, vice-amiralul James Syring, comandantul flotei a VI-a a SUA si, totodata, adjunctul comandantului fortelor navale ale SUA in Europa, vice-amiralul James J. Foggo, dar si, din cate mentioneaza MAE, asistentul secretarului general al NATO pentru investitii de aparare, Patrick Auroy, precum si alti reprezentanti ai statelor membre NATO, dar si oficiali autohtoni si americani.

Ar mai fi de spus ca s-a incheiat, practic, prima etapa, urmand sa se va treca la urmatoarea – aparatura din sistem va fi testata, in urmatoarele luni, inainte de a se stabili daca scutul este si operational, nu doar functional. Acest aspect va fi stabilit, asadar, abia in cursul anului viitor. Scutul antiracheta a inceput sa fie construit in toamna anului 2013.

sursa foto: MAE

213 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger