AcasăPoliticaRasturnare de situatie in chestiunea vizelor pentru Canada. Anularea lor, incerta

Rasturnare de situatie in chestiunea vizelor pentru Canada. Anularea lor, incerta

UPDATE: Se poate vorbi despre o rasturnare de situatie, la circa sase ore de cand se anunta vestea buna pentru romanii care vor sa ajunga in Canada fara sa se mai preocupe de obtinerea unei vize.

Si spunem acest lucru in conditiile in care Canada nu s-a inteles cu regiunea belgiana Valonia, in privinta CETA, acordul UE-Canada care ar fi trebuit semnat peste mai putin de o saptamana, drept urmare parafarea acestei intelegeri comerciale este incerta momentan, la fel si situatia ridicarii vizelor pentru romani, data fiind conditia impusa din directia partii canadiene.

Ministrul canadian al Comertului a fost cel care a anuntat acest esec al negocierilor, la finele discutiilor de vineri, de la Bruxelles

Romanii vor putea ajunge, fara viza, pe teritoriul statului canadian incepand cu anul viitor, si nu peste doi ani, cum era prevazut initial. Cu o conditie.

Confirmarea a venit, de la Bruxelles, chiar de la seful statului. „In aceasta (vineri-n.r) dimineata s-a ajuns la un acord cu partea canadiana, un acord rezonabil pentru ambele parti (…) Romania nu mai are niciun fel de obiectiuni fata de acordul comercial cu Canada”, a anuntat Iohannis.

Exista, insa si o conditie pentru ca aceasta liberalizare sa se produca. Tot seful statului a precizat faptul ca masura devine valabila „in masura in care se semneaza acordul CETA”, adica daca se va ajunge la un acord economic intre UE si Canada.

In acest caz, liberalizarea vizelor pentru romani se va aplica in doua etape. Intr-o prima faza, se poate vorbi despre o ridicare partiala, in sensul in care masura se va aplica in cazul romanilor care au mai pus deja piciorul pe taram canadian, drept urmare au obtinut deja, la un moment dat o astfel de viza, pentru ca ulterior, din decembrie 2017, sa se poata vorbi despre o eliminare totala a vizelor.

In urma cu doua zile, la finele sedintei de Guvern, purtatorul de cuvant al Executivului facea urmatoarele precizari pe aceasta tema: „O solutie privind eliminarea vizelor pentru Canada este la indemana in acest moment, au fost eforturi considerabile de negociere, eforturi diplomatice considerabile. (…) Si Romania considera in acest moment ca un acord pentru eliminarea vizelor nu depinde decat de o decizie politica. La nivel tehnic, sunt facuti toti pasii necesari si, pana cand nu va fi gasit acest acord, Romania nu isi poate ridica rezervele cu privire la acordul CETA intre Comisia Europeana si Canada”.

306 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger