AcasăPoliticaRizea, catre colegii deputati, in plen, inaintea votului: "Justitia nu inseamna arestari...

Rizea, catre colegii deputati, in plen, inaintea votului: „Justitia nu inseamna arestari preventive”

„M-au ridicat de pe strada ca pe ultimul fugar”, a acuzat deputatul, in privinta modului in care a ajuns, la inceputul lunii, in fata procurorilor anticoruptie, in dosarul in care reprezentantii DNA au cerut aviz in vederea retinerii sale. „Nu as fi fugit de procurori”, a adaugat alesul neamului.

„In mod normal, v-as fi cerut sa nu votati impotriva intereselor justitiei si astazi va cer sa nu votati  impotriva intereselor justitiei, dar va spun ca justitia nu inseamna arestari preventive, nesocotirea procedurilor, nerespectarea dreptului la aparare, la un proces echitabil, (…) justitia, in schimb, inseamna analizarea unor fapte de catre un judecator, iar acest lucru se poate face si fara arestarea mea preventiva”, a sustinut Rizea, de la tribuna salii de plen.

Mai departe in discursul sau, prin care Rizea si-a sustinut, in fata colegilor sai deputati, care urmeaza apoi sa voteze cererea prin care DNA-ul solicta incuviintarea retinerii si a arestarii preventive a social- democratului, politicianul s-a intrebat si a adresat aceasta intrebare si salii asupra motivelor pentru care se solicita arestarea sa preventiva. „Care sunt ratiunile de ordin juridic, uman si juridic (…) pentru care s-a cerut arestarea mea de catre procurori, inainte de a fi audiat in cazua, de a mi se puhen  la dispozitie dosarul”, a vrut sa stie Rizea, parlamenarul acuzand ca a fost ridicat cu mandat de aducere, ar fi anuntat, „din proprie initiativa”, ca ar fi urmat sa se prezinte la DNA pe 2 martie.

Va amintim ca procurorii anticoruptie au cerut aviz pe numele lui Rizea in privinta unor suspiciuni de trafic de influenta, spalarea banilor, in forma continuata si  influentarea declaratiilor.

Iata ce mentionau, pe 2 martie, procurorii DNA, intr-un comunicat, in aceasta privinta:

„Cererea procurorilor anticoruptie are in vedere faptul ca, potrivit ordonantei prin care s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de acesta, exista aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:

La data de 2 decembrie 2009, potrivit unei intelegeri anterioare, inculpatul Rizea Cristian a primit de la inculpatul Coltea Lucian, om de afaceri cu cetatenie americana, suma de 200.000 euro, iar la cateva zile, la data de 6 decembrie2009, a primit suma de 100.000 euro – in total 300.000 euro – pentru ca in schimb sa intervina la nivelul a doua autoritati, Regia Autonoma – Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAPPS) si primaria comunei Chiajna, astfel incat Coltea Lucian sa beneficieze de urgentarea procedurilor de retrocedare a unui teren situat intr-o zona rezidentiala din municipiul Bucuresti, respectiv sa obtina dreptul de proprietate asupra unui alt teren aflat in litigiu cu primaria comunei Chiajna.

Pentru a disimula adevarata natura a provenientei sumei de 300.000 euro, primita de deputatul Rizea Cristian ca obiect al traficului de influenta, au fost intocmite patru contracte de imprumut false, cu caracter fictiv.

In cursul lunii decembrie 2015, pe fondul desfasurarii prezentei anchete penale, inculpatul Rizea Cristian i-a abordat pe doi dintre martori si le-a spus sa nu relateze adevarul organelor de urmarire penala, promitandu-le celor doi ca, in perspectiva ca va deveni primar al Sectorului 5, le va oferi gratis un spatiu comercial in zona Cotroceni, pentru deschiderea unei noi clinici.

Cererea de incuviintare a retinerii si arestarii preventive a fost formulata avand in vedere ca sunt indeplinite conditiile prevazute de Codul de procedura penala”.

sursa foto: Facebook/PSDSector5

author avatar
Cristina Stefan
85 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger