AcasăPoliticaReactii in lant, post-Brexit. Cum vad politicienii autohtoni rezultatul referendumului

Reactii in lant, post-Brexit. Cum vad politicienii autohtoni rezultatul referendumului

Dupa cum era de asteptat, pe langa comentariile si analizele „la cald” venite din randul natiunii britanice si a celor de la nivel international, pe marginea deciziei britanicilor de a iesi din UE, si politicienii autohtoni au reactionat -majoritatea pe retelele de socializare – pe marginea optiunii exprimate de aproape 52% dintre englezii care au votat deunazi la referendumul istoric.

Printre ei si fostul presedinte Basescu, cel care, recent, se declara convins ca nu va fi un Brexit. Pus in fata unei realitati diametral opuse, seful PMP merge acum pe o alta varianta, aceea ca „marea majoritate a votat in deplina necunostinta de cauza asupra mecanismelor si consecintelor parasirii UE”. Intr-un mesaj postat vineri dimineata pe Facebook, Traian Basescu se declara surprins de rezultatul votului de joi. „Ce ai facut, David Cameron ? Nu am crezut ca este posibil. Marea Britanie paraseste UE (…) Oare cat de „unit” va mai ramane si Regatul Unit ?”, se intreaba fostul lider de la Cotroceni, care pare convins ca „jocul politic intern al politicienilor britanici a dus la organizarea unui referendum in care 46 milioane oameni au fost chemati sa dea un vot intr-o chestiune extrem de complicata, pe care foarte putini dintre votantii britanici au inteles-o”.

Cum comenteaza Ponta rezultatul votului britanicilor

Si fostul premier Ponta a comentat, pe aceeasi retea de socializare, rezultatul referendumului din UK, pe care il catalogheaza drept „cel mai greu moment din istoria UE”, considerand ca „acum e nevoie mai mult ca oricand de cativa lideri politici puternici si cu viziune care sa repare ce s-a stricat (nu doar prin votul de ieri, ci in multi ani)”. Fostul sef al Guvernului are. la randul sau, o explicatie pentru situatia din Marea Britanie. „Sunt convins ca britanicii nu sunt anti-europeni. Au votat asa cum voteaza si francezii pentru Marine LePen sau americanii pentru Trump. De fapt impotriva Establishment-ului, impotriva unui Sistem arogant si atotputernic care ii ignora si sfideaza prea des!”, crede Victor Ponta.

Ce crede Predoiu

O analiza mai aplicata, din care reies primele efecte ale rezultatului referendumului, a postat pe Facebook si fostul lider al PNL Bucuresti si ex-candidat al liberalilor la Primaria Generala. Care e de parere ca „lumea europeana a intrat intr-o spirala incontrolabila si cu evolutii greu de anticipat” si ca „Brexitul va provoca schimbarea intregii arhitecturi de relatii europene si posibil a statului britanic”, amintind ca Scotia si Irlanda de Nord s-au pronuntat, prin vot, in favoarea ramanerii in UE, dar si ca se cer deja referendumuri pentru reunificarea Irlandei si pentru ramanerea Scotiei in Marea Britanie. Nu in ultimul rand, Predoiu aminteste ca lira sterlina s-a prabusit, ca urmare a deciziei majoritatii britanicilor care au iesit la vot pe 23 iunie.

Cum vede Geoana situatia post-Brexit

Printre primii politicieni care includ si efectele asupra Romaniei a rezultatului votului din UK este fostul ministru de Externe Mircea Geoana. Care vede decizia britanicilor de a parasi UE drept „o veste dura pentru Europa”. Tot pe Facevook, Geoana si-a exprimat punctul de vedere fata de situatia prezenta, pe care nu o creioneaza in nuante prea optimiste. „Viitorul celor peste 200.000 de romani din Regat este cel putin incert, iar moneda nationala a inceput deja sa se deprecieze. In plus, Brexit-ul ar putea costa Romania zeci de milioane de euro in urmatorii ani. Strict pentru tara noastra, iesirea Marii Britanii din UE este o lovitura pe care o primim in plin. (…) Cert este ca urmeaza multi ani de incertitudine inainte, ca Uniunea Europeana incepe de astazi un profund proces de schimbare si sa riscul contagiunii dorintei impulsive de a parasi constructia europeana este urias”, considera fostul ministru, care subliniaza nevoia de unitate, avand in vedere ca „vin in zile grele si imprevizibile”.

In acest context, va reamintim faptul ca putin dupa ora 11, la Cotroceni a inceput o sedinta convocata de catre seful statului, pe fondul aflarii rezultatelor referendumului si a faptului ca britanicii sustin Brexit-ul, intrevedere la care participa premierul Ciolos, Guvernatorul BNR Isarescu, precum si lideri ai partidelor parlamentare – Dragnea, Gorghiu, Blaga, dar si daniel Constantin si Valeriu Steriu. „Din discutiile preliminare pe care le-am avut cu liderii politici am inteles ca toata lumea e perfect de acord ca Romania sa continue calea europeana”, a precizat Klaus Iohannis in debutul discutiilor de la Cotroceni, presedintele adaugand ca atat premierul, cat si Guvernatorul i-au transmis „ca nu sunt motive de ingrijorare pentru (…) economia romaneasca”.

author avatar
Cristina Stefan
520 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger