AcasăPoliticaReactii Brexit. Ciolos: Nu va exista un impact imediat asupra drepturilor romanilor...

Reactii Brexit. Ciolos: Nu va exista un impact imediat asupra drepturilor romanilor aflati in Marea Britanie

Ceea ce intr-o prima faza a anuntat seful statului a conformat si premierul Ciolos, de aceasta data dupa ce a avut discutii, la guvern, cu vicepremierii Dincu si Borc, dar si cu ministrul de Externe Comanescu.

Asadar, reactiile la Brexit continua sa apara, la Bucuresti. „Am luat nota cu regret de rezultatul referendumului (…) de optiunea cetatenilor britanici, pe care o respect”, a anuntat seful de la Palatul Victoria.

Totodata, Dacian Ciolos a asigurat ca „Romania doreste sa-si continue drumul european, calea europeana, si sa fie un actor proactiv al procesului de evolutie al UE”, transmitand, totodata, informatii de natura sa ii linisteasca pe cei care au privit cu mare ingrijorare rezultatele oficiale venite din Regatul Unit, dupa centralizarea optiunilor de vot exprimate de 72,2% dintre britanicii cu drept de vot, care s-au prezentat deunazi la referendumul menit sa stabileasca soarta UK in UE. „Din prima analiza – nu va exista un impact economic imediat semnificativ asupra economiei Romaniei in urma acestei decizii (…) din punct de vedere economc, data fiind situatia in care ne aflam (…) nu ne asteptam la un impact semnificativ pe temen scurt”, a sustinut Ciolos, primul-ministru adaugand ca se va continua monitorizarea acestei situatii.

Ce se va intampla in perioada urmatoare

Cat priveste mesajul pe care primul-ministru a tinut sa il transmita, practic, romanilor care s-au stabilit sau doar se afla temporar, la lucru, in Marea Britanie, Ciolos a declarat ca „nu va exista un impact imediat asupra drepturilor si a obligatiilor” pe care le au in calitate de cetateni europeni, in conditiile in care aplicarea deciziei nu se va face imediat, ci in timp, mai exact in cel putin doi ani de la momentul referendumului.

Tot Ciolos a explicat, in linii mari, care vor fi pasii de urmat in aceasta chestiune. Si anume ca negocierea cadrului si a conditiilor iesirii Angliei din UE se vor face in minimum doi ani, „in masura in care autoritatile din Marea Britanie vor formaliza aceasta decizie a referendumului”. Abia de la acel moment se vor incepe, practic, negocierile. Iar la aceasta din urma etapa vor participa si reprezentanti ai Romaniei, care vor exprima „punctele de vedere”. Insa pana la momentul respectiv, a subliniat premierul Ciolos,Marea Britanie ramane stat membru al UE „cu drepturi si obligatii depline”, ceea ce inseamna ca romanii care lucreaza si locuiesc in aceasta tara „continua sa se bucure de acelasi drepturi si obligatii”.

foto: Facebook/Dacian Ciolos

author avatar
Cristina Stefan
307 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger