AcasăPoliticaReactia presedintelui Iohannis, dupa decizia CCR in privinta votului in cazul Sova

Reactia presedintelui Iohannis, dupa decizia CCR in privinta votului in cazul Sova

La scurta vreme dupa ce Curtea Constitutionala a dezbatut, in sedinta de miercuri, cele trei sesizari depuse ca urmare a votului din 25 martie, din plenul Senatului, in privinta cererii DNA cu privire la incuviintarea retinerii si a arestarii preventive a lui Dan Sova, printre ele si pe cea adresata de catre seful statului presedintelui CCR, Augustin Zegrean, Presedintia a transmis un punct de vedere al sefului statului.

Aflat in aceste zile in vacanta de Pasti, Iohannis a tinut ca opinia publica sa afle ca a luat act de hotararile CCR din cadrul sedintei de miercuri, printre cele trei sesizari dezbatute in cursul intrunirii Curtii fiind si cea formulata de catre liderul de la Cotroceni, care cerea forului sa solutioneze conflictului juridic de natura constitutionala dintre Ministerul Public – Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Consiliul Superior al Magistraturii, pe de o parte si Parlamentul Romaniei, respectiv Camera Deputatilor si Senat, pe de alta parte, dar si cea a CSM-ului, singura care a fost admisa, de altfel, de catre magistartii Curtii Constitutionale.

„Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a luat act de hotararile Curtii Constitutionale privind cererile de solutionare a conflictelor juridice de natura constitutionala formulate de Presedintele Romaniei si de Consiliul Superior al Magistraturii. Caracterul obligatoriu al deciziilor Curtii Constitutionale, prevazut de Legea fundamentala, impune Senatului sa actioneze in acord cu solutia pronuntata miercuri, 8 aprilie a.c.”, suna precizarea transmisa de catre responsabilii de la departamentul Comunicare din cadrul Administratiei Prezidentiale.

In ceea ce priveste sesizarea presedintelui Iohannis, dupa deliberari, magistratii CCR au constatat, cu unanimitate de voturi, „ca nu exista un conflict juridic de natura constitutionala intre Ministerul Public – Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Consiliul Superior al Magistraturii, pe de o parte, si Parlamentul Romaniei, respectiv Camera Deputatilor si Senatul, pe de alta parte, generat de omisiunea Camerei Deputatilor si a Senatului de a modifica dispozitiile art.24 din Legea nr.96/2006 privind statutul deputatilor si al senatorilor, respectiv dispozitiile art.173 din Regulamentul Senatului”, dupa cum se precizeaza intr-un comunicat al Curtii.

In schimb, CCR a admis sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii, solicitand Senatului sa redacteze hotararea luata in plen, pe 25 martie, in cazul Sova, iar aceasta sa fie publicata in Monitorul Oficial. „In urma deliberarilor, cu majoritate de voturi, 1. Curtea a constatat existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Ministerul Public – Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Senatul Romaniei, declansat de refuzul acestuia din urma de a redacta si publica hotararea care atesta rezultatul votului dat in Plenul Senatului.

2. Senatul are obligatia de a redacta hotararea adoptata in sedinta Plenului din 25 martie 2014 prin care atesta rezultatul votului cu privire la cererea de incuviintare a arestarii senatorului Dan-Coman Sova, de a comunica hotararea autoritatilor publice competente si de a o publica in Monitorul Oficial al Romaniei„, se arata in comunicatul CCR.

233 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger