AcasăPoliticaPonta pleaca miercuri la Chisinau, apoi merge la Ankara. Urmeaza Beijing si...

Ponta pleaca miercuri la Chisinau, apoi merge la Ankara. Urmeaza Beijing si SUA -Adunarea Generala a ONU

Primul-ministru are o agenda externa incarcata, in perioada urmatoare, urmand sa faca o serie de deplasari in afara tarii, incepand de miercuri, cand va ajunge in capitala Republicii Moldova.

Premierul si-a anuntat, luni, intr-o conferinta de presa care a avut loc la sediul Ministerului de Aexterne, in prezenta sefului Diplomatiei, Titus Corlatean, agenda externa pentru perioada imediat urmatoare, dupa ce anterior Ponta a avut discutii atat cu ministrul roman de Externe, cat si cu cel al Apararii, Mircea Dusa. Ziua Independentei Republicii Moldova, sarbatorita pe 27 august, il va gasi pe Victor Ponta la Chisinau, seful Executivului urmand sa aiba o intrevedere cu omologul sau, Iurie Leanca, dar si sa participe la o serie de evenimente, printre ele si inaugurarea serviciului SMURD. „Miercuri voi fi la Chisinau, asa cum am fost si anul trecut, pentru a sarbatori alaturi de primul ministru Leanca, Ziua independentei Republicii Moldova, dar si pentru a consemna lucrurile concrete pe care Romania trebuia sa le faca demult si le face, in sfarsit, pentru Moldova, dincolo de sprijinul politic pentru integrare europeana, pentru dezvoltarea institutiilor democratice, inauguram gazductul Iasi-Ungheni, vizitam primele gradinite construite cu sprijinul guvernului Romaniei alocat in luna decembrie a anului trecut, inauguram serviciul SMURD, cu siguranta unul dintre cele mai de succes proiecte dezvoltat in Romania in ultimii ani si care trebuie de asemenea dezvoltat in Moldova”, a precizat Ponta.

Urmatoarea oprire a primului-ministru in turneul sau va fi Ankara, unde joi va avea loc o reuniune la care vor participa mai multi sefi de stat si de guvern, cu ocazia instalarii in functie a noului presedinte al Turciei, Recep Erdogan.

La inceputul saptamanii viitoare, Ponta va ajunge in China, fiind invitat la Beijing de catre omologul sau chinez, Li Keqiang. „Anul trecut primul ministru Li Keqiang a fost la Bucuresti, am initiat proiecte economice si cu ocazia acestei vizite vom discuta in special despre parteneriatul economic, dincolo de relatiile politice intre Romania si China, iar in luna septembrie”, a explicat premierul Ponta.

Nu in ultimul rand, seful Executivului va participa, in perioada 23-25 septembrie, in Statele Unite, la Adunarea Generala a Natiunilor Unite. Ponta a precizat ca va prezenta pozitia Romaniei fata de situatia politica internationala, dar si ca se va intalni cu reprezentanti ai celor mai importante companii din domeniul energiei din SUA, „companii care fie au investit deja in Romania, fie au planuri de investitii in Romania, in asa fel incat obiectivul strategic al Romaniei de asigurare a independentei energetice si asigurarea continuarii investitiilor marilor companii americane in Romania in domeniul energiei sa fie asigurat”.

202 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger