AcasăPoliticaPoliticienii ascund turma parlamentara in spatele minoritatilor

Politicienii ascund turma parlamentara in spatele minoritatilor

Liderii formatiunilor politice si-au revenit din socul suferit pe 16 noiembrie 2014. Odata recuperati in totalitate, demnitarii au uitat de „vointa alegatorilor”, „reforma” si „recredibilizare”, amintindu-si in schimb ca interesul lor primeaza intotdeauna.

Politicienii, in frunte cu Vasile Blaga, folosesc grupul minoritatilor nationale drept pretext pentru a nu reduce numarul de parlamentari la 300

Referendumul din 2009, prin care romanii au optat pentru parlament unicameral cu 300 de alesi, a fost, ani la rand, tema principala de campanie pentru mai toate partidele politice. „Trebuie sa respectam votul electoratului si deciziile Curtii Constitutionale”, tipau politicienii.  Cand venea insa vorba de actiuni concrete, fie se impiedicau de legi, fie de Constitutia pe care nu au mai apucat sa o modifice. Invitati la Cotroceni sa discute si aceasta tema, liderii partidelor au gasit o noua scuza: principiul proportionalitatii. Pretextul a fost expus in detaliu de co-presedintele Vasile Blaga, acesta aratand ca prin reducerea numarului de parlamentari la 300, minoritatile nationale capata o putere mult prea mare. „Nu putem spune un numar de parlamentari acum. Stiu ce a spus Curtea Constitutionala, dar in acest moment discutam de un parlament bicameral, cu acelasi sistem de alegere a deputatilor si senatorilor, asta este Constitutia.

Vasile Blaga

Nu stim exact, pentru ca trebuie pastrat principiul proportionalitatii, cati parlamentari vor fi. V-am spus care este retinerea noastra si cred ca nu este numai a noastra. Nu cred ca este bine, nu cred ca este nici sanatos si poate nici moral, cu tot respectul, un drept castigat este un drept castigat si noi nu vom atentat niciodata la reprezentarea minoritatilor nationale in Parlament, dar daca am merge otova cu 200 de deputati si 100 de senatori, automat grupul minoritatilor nationale, altele decat cea maghiara, ar fi al trei-lea partid din Romania”, a explicat Blaga.

Fiecare cu ce-l doare

Pe langa modificarea sistemului electoral, politicienii care i-au trecut pragul lui Klaus Iohannis au venit si cu alte doleante si propuneri. Astfel, in timp ce social-democratii au militat pentru schimbarea regulamentelor de functionare ale celor doua Camere, intocmirea unui registru al romanilor care traiesc in afara granitelor si organizarea alegerilor din Diaspora de catre Autoritatea Electorala Permanenta , liberalii au batut moneda pe adoptarea unei noi legi privind finantarea partidelor, dar si pe sanctionarea primarilor si consilierilor traseisti. Concret, penelistii au cerut adoptarea de urgenta a legii de respingere a Ordonantei 55, precizand totodata ca alesii care s-au transferat de la un partid la altul trebuie automat sa-si piarda mandatul.

author avatar
Ana-Maria Ludatser
852 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger