AcasăPoliticaOpozitia latra, ordonanta trece

Opozitia latra, ordonanta trece

Surd la protestele opozitiei, societatii civile si chiar ale unor ambasade occidentale, guvernul pastorit de Victor Ponta a adoptat, ieri, ordonanta de urgenta care le permite primarilor sa-si paraseasca partidul fara a-si pierde functia.

Ignorand orice risc, Guvernul Ponta a adoptat, ieri, contestata ordonanta de urgenta care va aduce PSD-ului primari garla

Eu imi asum (adoptarea ordonantei – n.r.). Cred in primul rand ca trebuie sa deblocam activitatea autoritatilor locale si mai trebuie sa facem si un pic de dreptate. Toti alesii locali din Romania in 2012 au fost alesi USL cu Crin Antonescu si cu Victor Ponta langa ei si azi s-au trezit pedelisti cu Blaga si cu Iohannis. Deci, cat o sa fie termenul: exact ca in legea lor, 45 de zile. PDL-PNL pot sa fie independenti, pot sa ramana unde sunt sau pot sa-si respecte alegatorii”, a afirmat Ponta, la inceputul sedintei de guvern. Fara doar si poate, desi ii dauneaza grav imaginii sale externe, pozitia adoptata ii securizeaza lui Ponta situatia in partid. Ceea ce poate sa insemne si ca Ponta a spus adio Presedintiei si lupta cum sa ramana in fruntea PSD, indiferent de rezultatul din toamna.

Partenerii occidentali descopera acum ”joia neagra”

Oamenii scosi de ACL in strada au protestat stand comod pe scaune

Ca dovada ca schimbarea regulilor in timpul jocului nu se incadreaza in modelul democratic, ambasadele SUA si Marii Britanii au avut deja reactii negative fata de ultima ”haiducie” legislativa a PSD. ”Suntem ingrijorati in legatura cu momentul ales. Ne-am exprimat in trecut ingrijorarea privind legiferarea unor chestiuni complexe prin ordonante de urgenta si credem ca masurile de acest fel ar trebui discutate in cadrul unui proces legislativ deschis si transparent care permite organizarea unei dezbateri la care sa poata participa liber toate partidele politice, societatea civila si toate partile interesate”, se mentioneaza in declaratia data de Ambasada SUA pe tema, anterior chiar adoptarii ordonantei. Ceva mai rezervati in vorbe, britanicii au adoptat aceeasi pozitie: ”Legislatia privind Statutul alesilor locali este o chestiune interna a Romaniei. Cu toate acestea, asa cum am spus in numeroase alte ocazii, Guvernul britanic apreciaza ca modificarile legislative intra in competenta Parlamentului ales democratic”. Alfel spus, o ordonanta de urgenta nu avea ce cauta in peisajul electoral mioritic. Cu gandul la bogata ”recolta” de primari si consilieri pe care o va culege zilele urmatoare, Liviu Dragnea a ignorat si el nemultumirea manifestata de partenerii externi si s-a facut ca ploua, insistand ca textul ”nu-i obliga” pe primari sa-si schimbe partidul, prin urmare lege mai democratica nici ca exista. Evident, Dragnea nu a suflat o vorba despre santajul si presiunile la care sunt supusi primarii de catre pesedisti, iar in lipsa oricaror plangeri oficiale pe tema vicepremierul PSD a putut sa sustina linistit ca nici usturoi nu a mancat, nici gura nu-i miroase.

Opozitia a iesit degeaba in strada

Consecventi deciziei luate cu o zi inainte, ACL-istii au scos cateva sute de persoane in strada, in fata Guvernului. In loc sa le ”ureze” numai de bine lui Ponta si alor lui, insirandu-le eventual si pomelnicul de pacate, manifestantii au luat loc pe scaunele cu care organizatorii au impanzit Piata Victoriei, mimand astfel participarea la un cinematograf in aer liber. Cu popcorns cu tot, intr-o incercare nu tocmai reusita de a-l lua peste picior pe Victor Ponta. Urmarea: opozitia s-a ales cu un spectacol cinematografic virtual, iar puterea pesedista cu ordonanta care le va permite sa-si umple urnele cu voturile aduse de alesii locali luati cu vorba buna sau cu japca, dupa caz.

SRS: Basescu, complicele lui Ponta la ”dezrobirea” primarilor

Sorin Rosca Stanescu il soma, ieri, pe Traian Basescu sa prezideze sedinta de Guvern in care urma sa fie adoptata ordonanta referitoare la ”eliberarea” primarilor.

SRS si-a justificat demersul explicand ca prevederile ordonantei cu pricina contravin atat deciziei CCR, cat si recomandarilor facute de Comisia de la Venetia. Pe de de alta parte, Stanescu a amintit si ca o lege referitoare la administratia publica locala nu poate fi modificata prin ordonanta de guvern, ci numai printr-o lege dezbatuta si adoptata de Parlament. Concluzia trasa de senatorul liberal: situatia il obliga pe presedinte ”sa-si exercite atributia de a prezida sedinta de guvern”. ”Daca nu face acest lucru, pot afirma ca il suspectez, din nou, ca e mana in mana cu premierul Victor Ponta”, a tinut sa adauge Sorin Rosca Stanescu.

[poll id=”829″]

author avatar
Simona Badulescu
627 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger