AcasăPoliticaO judecatoare din CSM taxeaza prezenta presedintelui la sedinta Consiliului: "imixtiune de...

O judecatoare din CSM taxeaza prezenta presedintelui la sedinta Consiliului: „imixtiune de netolerat”

Faptul ca primul om in stat a ales sa vina, dis de dimineata, la sedinta Consiliului Superior al Magistraturii, la cateva ore, practic, de cand Executivul adopta ordonanta de urgenta pe modificarea Codurilor pentru a-si arata – dupa cum a sustinut acesta – sustinerea pentru decizia reprezentantilor CSM-ului nu e vazut deloc cu ochi buni chiar in randul institutiei.

Si spunem asta in conditiile in care Gabriela Baltag, fosta sefa a Asociatiei Magistratilor din Romania si la momentul de fata judecatoare in cadrul CSM, le-a adresat colegilor sai din Consiliu o scrisoare, in care atrage atentia asupra unor aspecte ce tin de actuala stare de fapt, printre care si asupra faptului ca „judecatorii aplica legile, nu le creeaza”. Magistratul nu trece cu vederea aparitia – pe nepusa masa- la sedinta de plen de miercuri dimienata a primului om in stat, care a si condus, de altfel, intrunirea – la finele careia s-a aflat ca CSM-ul va sesiza CCR pe marginea ordonantei cu pricina. „Prezenta intempestiva a presedintelui tarii la sedinta de astazi a Consiliului reprezinta o evidenta imixtiune, de netolerat, in activitatea justitiei”, considera Gabriela Baltag.

Redam in cele ce urmeaza – integral -scrisoarea respectiva, prezentata de luju.ro:

„Stimati membri ai Consiliului Superior al Magistraturii,

Dragi colegi

Politica penala a unui stat nu o redacteaza magistratii. Puterea judecatoreasca trebuie sa respecte vocatia constitutionala a celorlalte doua putere, motiv pentru care nu se poate interfera in activitatea acestora pentru chestiuni ce reprezinta strict de atributul lor.

Am speranta ca justitia nu va cadea in capcana intinsa de conflictele politice de moment, de posibile replici pe care si le dau unii sau altii dintre actorii politici.

Judecatorii aplica legile, nu le creeaza. Daca este buna sau nu o reforma, fie ea si …. penala (asa cum ni se solicita sa ne pronuntam explicit zilele acestea), este cine sa ne spuna.

Realitatea din ultimul timp ne-a dovedit ca nu mai avem mult si ramanem fara procedura penala. Curtea Constitutionala are suficiente mecanisme sa verifice, pe de o parte, respectarea atributiilor de catre cei in drept sa legifereze, iar pe de alta parte, sa inlature tot ce nu este in acord cu drepturile si libertatile cetatenilor.

Nimeni nu mai vorbeste astazi despre principii, despre garantiile pe care trebuie sa le primeasca toti cei care ajung in fata instantelor, indiferent de gradul de jurisdictie.

Ma asteptam sa vad un interes sporit pentru o tema care ar trebui sa intereseze pe fiecare. Este justitia in afara de orice influenta nefericita, este la adapost de orice curiozitate a serviciilor secrete? Nimeni nu si-a asumat aceasta tema pana la capat. Avem angajamentul ca dupa pozitia exprimata de Curtea Constitutionala suntem la adapost de orice pericol. Nu avem inca si dovada… care implica responsabilitati concrete.

Ce ar trebui sa ne ingrijoreze este altceva. Dintotdeauna au fost persoane care au incercat sa ne dea lectii, sa ne indrume, potrivit viziunilor lor; se intampla acest lucru si in ultimul timp. Ce nu stiu aceste persoane este ca justitia a existat dintotdeauna, indiferent de oranduire, de puterea celor indreptatiti sa surprinda sau nu o realitatea legislativa care uneori se intersecteaza si cu nevoia de schimbare a societatii.

Apreciez ca este timpul sa ne implinim fiecare sarcinile, obligatiile, sa nu mai privim catre locuri unde nu avem ce cauta. Justitia are sansa ei, la fel si legislativul si executivul. Justitia nu poate fi partasa la scene de incitare populara pe teme pe care mai apoi trebuie sa le implementeze. Astazi, unii spun ca nu vor anumite legi, nu doresc anumite proiecte, iar maine daca vom continua in acelasi mod vor striga ca nu mai doresc instante! Spre ce ne indreptam este greu de spus, dar un lucru este sigur: pentru a fi dreapta justitia trebuie sa ramana departe de conflictele pe care mai tarziu este chemata sa le dezlege! Asa consider ca trebuie sa fie justitia: fara prejudecati, fara partinire!

Dragi colegi, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, nu permiteti sa devina Consiliu o scena politica! Nu acesta este rolul nostru! Prezenta intempestiva a presedintelui tarii la sedinta de astazi a Consiliului reprezinta o evidenta imixtiune, de netolerat, in activitatea justitiei. Va rog sa nu mai ingaduiti alte lectii, de principii, asa cum in mod penibil s-a intamplat in ziua constituirii actualului Consiliu, respectiv pe data de 06.01.2017.

judecator Gabriela Baltag

Membru in Consiliul Superior al Magistraturii”

foto: infoziare.ro

605 afisari

1 COMENTARIU

  1. Gabriela baltag, asemeni ‘ vandutilor ” din magistratura, le canta in struna borfasilor pSD. Cei cu musca pe caciula stiu de ce o fac dar se prefac a fi aparatori ‘ ai democratiei’ de fapt ei confundand niste termeni : justiatia nu-i totuna cu hotia , stimata ” judecatoare. Cum iti permiti sa rastalmacesti Constitutia , parvenita ordinara ? Ai devenit ” judecatoarea unui nastacase, voiculescu, ponta si alti ” preacinstiti ‘politicieni. Sa-ti fie rusine ca-sui faci breasla de rusine. ” Nimeni nu-i mai presus de lege !” stimata trambitasa a latrinei3.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger