AcasăPoliticaNumele a trei fosti ministri, pe cererea DNA. Se solicita aviz pentru...

Numele a trei fosti ministri, pe cererea DNA. Se solicita aviz pentru urmarirea penala

Fost manager al unui spital din Capitală, trimis în judecată

Repornita recent, ancheta in asa-numita cauza „Microsoft 2” inainteaza cu pasi repezi. La doar doua zile de cand formulau o sesizare similara pe numele fostului secretar general al Guvernului, Eugen Bejinariu, de aceasta data miercuri aflam ca de la nivelul conducerii DNA s-au formulat cereri privind avizarea urmaririi penale a unor fosti reprezentanti ai unor foste echipe guvernamentale, unul dintre ei care a si fost, recent, in fata procurorilor anticoruptie, si anume Alexandru Athanasiu.

De aceasta data, solicitarea nu mai este adresata Parlamentului, ci Parchetul General, care urmeaza sa o tirmita sefului statului. Cei vizati sunt Dan Nica, fost ministru al Comunicatiilor, incepand cu anul 200 si pana in vara lui 2004, Alexandru Athanasiu, la randul sau fost ministru, dar al Educatiei, postura in care s-a aflat in perioada 2003-2005, ambii suspectati de abuz in serviciu, dar si Adriana Silvia Ticau. Aceasta este fost secretar de stat la Ministerul Comunicatiilor, in intervalul 2003 – iunie 2004, ocupand, de asemenea, si fotoliul de ministru al Comunicatiilor, timp de cateva luni, adica intre lunile iulie si decembrie ale anului 2004. Anchetatorii anticoruptie o suspecteaza pe Ticau de abuz in serviciu, in forma continuata.

Va prezentam in cele ce urmeaza, integral, mentiunile procurorilor anticoruptie la nivel de acuzatii, asa cum sunt ele trecute in comunicatul facut public din directia DNA:

Solicitarea Directiei Nationale Anticoruptie referitoare la efectuarea urmaririi penale fata de cei trei fosti ministri are in vedere imprejurarea ca, in acest moment, exista aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:

In calitate de ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Nica Dan, cu incalcarea dispozitiilor privind achizitiile publice, a initiat si a sustinut proiectele Hotararilor de Guvern nr.1473/11.12.2003 si nr.470/01.04.2004, prin care s-a aprobat incheierea, intre Guvernul Romaniei si Fujitsu Siemens Computers GmbH, a contractului comercial de inchiriere de licente referitor la produsele Microsoft. In acest sens s-a invocat, in mod nereal, calitatea Fujitsu Siemens Computers de unic distribuitor pentru aceste produse, astfel incat respectiva firma sa fie favorizata prin evitarea organizarii unei licitatii publice. Astfel, prin activitatea sa, Dan Nica ar fi cauzat, pe de o parte –un prejudiciu in valoare totala de 47.594.843,88 USD in dauna statului, iar pe de alta parte – un folos patrimonial necuvenit, in acelasi cuantum, in favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH.

In calitate de secretar de stat la Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, respectiv de ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Ticau Silvia Adriana, cu incalcarea privind Statutul functionarilor publici si privind achizitiile publice, a efectuat urmatoarele activitati:

– a determinat incheierea contractului cadru de licentiere Microsoft in conditii defavorabile pentru Guvernul Romaniei, invocandu-se in mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens GmbH Austria, iar in acest sens a semnat Nota de fundamentare la Hotararea de Guvern nr.1473/11.12.2003,

– a initiat si sustinut proiectul Hotararii de Guvern nr.1778/21.10.2004, prin care s-a aprobat extinderea contractului comercial de inchiriere de licente incheiat la data de 15.04.2004 intre Guvernul Romaniei si Fujitsu Siemens Computers GmbH si pentru produsele educationale Microsoft, fara a exista un necesar fundamentat. In aceasta modalitate, Ticau Silvia Adriana ar fi cauzat, pe de o parte – un prejudiciu in valoare totala de 66.965.343,88 USD in dauna statului, iar pe de alta parte – un folos patrimonial necuvenit, in acelasi cuantum, in favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH.

In calitate de ministru al educatiei si cercetarii, Athanasiu Alexandru cu incalcarea dispozitiilor privind achizitiile publice, a initiat si a sustinut proiectul Hotararii de Guvern nr.1778/21.10.2004, prin care s-a aprobat extinderea contractului comercial de inchiriere de licente incheiat la data de 15.04.2004 intre Guvernul Romaniei si Fujitsu Siemens Computers GmbH si pentru produsele educationale Microsoft, fara a exista un necesar fundamentat. In aceasta modalitate Athanasiu Alexandru ar fi cauzat, pe de o parte – un prejudiciu in valoare totala de 19.370.500 USD in dauna statului, iar pe de alta parte – un folos patrimonial necuvenit, in acelasi cuantum, in favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH.”

226 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger