AcasăPoliticaNuland a discutat cu presedintele, premierul si ministrul de Externe

Nuland a discutat cu presedintele, premierul si ministrul de Externe

Asistentul secretarului de stat al Statelor Unite pentru Afaceri europene si euroasiatice a avut, pana la aceasta ora, intrevederi atat cu presedintele Iohannis, cat si cu seful Guvernului si ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

In decursul scurtei sale sederi la Bucuresti, vizita ce face parte din cadrul unui turneu intreprins intr-o serie de tari europene, Victoria Nuland ar parea ca are in plan sa discute cu cat mai multi inalti oficiali ai statului roman. Seria intrevederilor de miercuri a fost inceputa cu intalnirea cu presedintele Klaus Iohannis. Intrevederea a inceput la ora 9, la Palatul Cotroceni.

Nuland si Iohannis au discutat, printre altele, despre parteneriatul strategic dintre cele doua state si, dupa cum precizeaza Administartie Prezidentiala, intr-un comunicat, „dorinta Romaniei de a intari Parteneriatul Strategic cu SUA prin extinderea colaborarii nu doar in domeniul militar ci si economic”. In acest sens, Klaus Iohannis „a salutat interesul companiilor americane in acest sector si a incurajat cresterea prezentei lor pe piata romaneasca”. Nu in ultimul rand, a fost abordata si chestiunea situatiei politice din regiune.

Pana miercuri la pranz, Victoria Nuland a mai avut doua intrevederi cu inalti oficiali ai statului roman. Dupa ce a fost oaspetele sefului statului, la Cotroceni, asistentul secretarului de stat al Statelor Unite a mers la sediul ministerului de Externe, unde a discutat cu seful DIplomatiei, Bogdan Aurescu. „Agenda de discutii s-a concentrat pe prioritatile si directiile majore de actiune pentru 2015 in cadrul Parteneriatului Strategic romano-american, pe evolutiile preocupante din imediata vecinatate a Romaniei si din regiunea extinsa a Marii Negre, cu accent asupra situatiei din Republica Moldova si a celei din Ucraina, in contextul crizei din sud-estul acestei tari si al negocierilor in curs in formatul „Normandia”. De asemenea, a fost realizat un schimb de vederi pe teme de securitate globala, de interes comun, in actualul context international, inclusiv problema combaterii terorismului”, precizeaza reprezentantii MAE, intr-un comunicat.

Nu in ultimul rand, oficialul american a fost prezent la Palatul Victoria, unde s-a intalnit cu premierul Ponta. Pe agenta discutiei cu seful Guvernului s-a aflat, ca si in cazul precedentelor intrevederi avute de Nuland la Bucuresti, chestiunea parteneriatul strategic Romanai-Statele Unite. „Modalitatile concrete de aprofundare si diversificare a Parteneriatului Strategic cu SUA si situatia regionala  au fost principalele teme de discutie cu oficialul american”, se mentioneaza intr-un comunicat al Guvernului. S-a vorbit, de asemenea, despre alocarea resurselor bugetare pentru Aparare, dar si despre cresterea investitiilor americane in Romania.

sursa foto: presidency.ro

94 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger