AcasăPoliticaNoua Constitutie, scut pentru politicieni

Noua Constitutie, scut pentru politicieni

Prin noua Constitutie, demnitarii baga bete-n roate Justitiei

Dupa ce s-au pus la adapost de Inalta Curte de Casatie si Justitie cu ajutorul noii Constitutii, argumentand ca si ei sunt oameni obisnuiti, prin urmare trebuie judecati de instante comune, parlamentarii au mai operat cateva schimbari la fel de controversate.

Prin noua Constitutie, demnitarii baga bete-n roate Justitiei

Comisia pentru revizuirea Constitutiei munceste zilele acestea cu spor si cu folos. Sau mai bine zi in folosul demnitarilor, pe care incearca sa-i tina cat mai departe de anchete, procese, puscarie. Asa se face ca, in nici 24 de ore, Legea fundamentala a devenit un soi de Cod de procedura penala. Pentru un inceput modest, parlamentarii au decis ca interceptarile se pot face numai in cursul procesului penal. ”Interceptarea si inregistrarea convorbirilor sau comunicarilor efectuate prin telefon ori prin alt mijloc electronic de comunicare, inregistrarea in mediul ambiental, localizarea sau urmarirea prin GPS, ori prin alte mijloace electronice de supraveghere, inregistrarea de imagini, obtinerea listei convorbirilor telefonice ori alte asemenea tehnici prevazute de lege se dispun de judecatorul instantei competente sa judece fondul cauzei si numai in cursul procesului penal”, se precizeaza in amendamentul adoptat de Comisia pentru revizuirea Constitutiei.

Fara catuse si mascati

De asemenea, parlamentarii au stabilit ca arestarea preventiva se dispune de judecatorul instantei de judecata competenta sa judece fondul cauzei, dupa punerea in miscare a actiunii penale. ”In mod execeptional si motivat, cercetarea si judecarea in procesul penal se fac cu privarea de libertate a persoanei. Arestarea preventiva se dispune de judecatorul instantei de judecata competenta sa judece fondul cauzei, in conditiile legii, si numai in cursul procesului penal, dupa punerea in miscare a actiunii penale”. Amendamentul, propus de Asociatia Magistratilor din Romania, a fost votat cu o larga majoritate de membrii Comisiei de revizuire a Constitutiei.

author avatar
Adelina Ionicel
151 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger