AcasăPoliticaMotivele pentru care Iohannis a cerut reexaminarea Legii darii in plata

Motivele pentru care Iohannis a cerut reexaminarea Legii darii in plata

Informatia aparuta pe surse, seara trecuta, s-a confirmat: seful statului retrimite in Parlament Legea darii in plata. Desi, din cate se vede, e de acord- in mare parte- cu prevederile legii care ar permite persoanelor care nu isi mai pot plati ratele sa dea bancii casa cumparata pe credit, actul normativ votat de Parlament si ajuns la Cotroceni pentru promulgare a facut cale intoarsa, insa, catre Senat.

Totul dupa ce Klaus Iohannis a decis – aspect confirmat, in aceasta dupa-amiaza, din directia Administratiei Prezidentiala, intr-un comunicat – retrimiterea proiectului legislativ catre Camera Superioara a Parlamentului, pentru reexaminare. In acest sens, seful statului i-a adresat, vineri, o scrisoare presedintelui acestei Camere, Calin Popescu Tariceanu, explicand motivele pentru care a formulat o astfel de solicitare.

Concret, presedintele cere ca Parlamentul sa reexamineze Legea privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite pentru ca ar vrea ca actul normativ sa fie mai clar decat e in prezenta forma, inclusiv la nivel de terminologie -„sub aspectul cerintei legale de respectare a unitatii terminologice, subliniem faptul ca legiuitorul opereaza cu expresii diferite, folosind la art. 1 expresia contract de credit, iar la art. 5 notiunea de contract de credit ipotecar. Normele sunt neclare intrucat exista mai multe categorii de credite cu garantii ipotecare”, dar si ca situatii in care sa nu fie indicate in mod precis articolele din Codul civil de la care se deroga sa nu mai existe, pentru ca acest aspect „poate genera dificultati cu privire la aplicabilitatea acelor reguli referitoare la specificul transmiterii dreptului de proprietate si al stingerii obligatiilor”.

„Principiul darii in plata (datio in solutum) este un principiu economic si juridic care induce partajarea riscurilor, in mod echitabil, intre creditor si debitor. Apreciem ca aplicarea acestui concept in legatura cu institutia creditului ipotecar este binevenita, insa trebuie sa aiba in vedere adaptarea institutiei darii in plata la specificul acestui tip de contract, care este unul pe termen lung, ceea ce ar asigura premisele unor raporturi de creditare bazate pe sustenabilitate in evaluarea valorilor economice. Asadar, darea in plata trebuie legiferata astfel incat sa preintampine sau sa diminueze hazardul moral in relatia dintre creditor si debitor, intr-un context contractual in care comportamentele economice ale acestora sa fie ghidate de principiul responsabilitatii in privinta drepturilor si obligatiilor lor legitime. Pe de alta parte, reglementarea raporturilor contractuale dintre debitorii aflati in imposibilitatea de a-si achita creditele ipotecare pentru achizitionarea de locuinte si creditorii acestora raspunde, totodata, unei problematici care are si profunde conotatii sociale si pentru care solutiile legislative trebuie sa ofere celor aflati intr-o asemenea situatie predictibilitate si securitate juridica. Din aceste perspective, consideram ca actele normative in materie trebuie sa fie clare si lipsite de orice echivoc, doar astfel putand fi realizat scopul avut in vedere de legiuitor”, se arata in scrisoarea semnata de seful statului.

Mai mult, presedintele atrage atentia ca Legea privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite nu se coreleaza cu unele masuri ale programului „Prima casa”.  „Legea privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite nu se coreleaza cu dispozitiile O.U.G. 60/2009 privind unele masuri in vederea implementarile programului Prima casa. Prin acest program guvernamental se faciliteaza accesul persoanelor fizice la achizitia sau construirea unei locuinte prin contractarea de credite garantate de stat. Potrivit art. 1 alin. (7): „in baza contractului de garantare, asupra imobilelor achizitionate in cadrul Programului se instituie in favoarea statului roman, reprezentat de Ministerul Finantelor Publice, precum si in favoarea finantatorilor, proportional cu procentul de garantare, un drept de ipoteca legala de rangul I pana la finalizarea procedurii de executare silita asupra imobilului care face obiectul garantiei, potrivit legii, cu interdictia de instrainare a locuintei pe o perioada de 5 ani si interdictia de grevare cu sarcini a acesteia pe toata durata garantiei”. Or, prin faptul ca dispozitiile legii trimise la promulgare nu contin referiri la normele programului Prima casa, nu se intelege daca acestea sunt implicit abrogate sau sunt mentinute avand in vedere caracterul lor special”, se mai mentioneaza in scrisoarea presedintelui.

249 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger