AcasăPoliticaMaghiarii nu mai cer autonomie, ci ”statut special”

Maghiarii nu mai cer autonomie, ci ”statut special”

Maghiarii au fredonat si la Congresul UDMR refrenul preferat: ”autonomie”

UDMR o ia pe dupa coltul autonomiei teritoriale si solicita regiuni ”cu statut privilegiat”, in care care maghiara sa fie utilizata ca a doua limba oficiala.

Maghiarii au fredonat si la Congresul UDMR refrenul preferat: ”autonomie”

Stransi ciopor la congresul care s-a desfasurat, sambata, la Miercurea Ciuc, concetatenii nostri de etnie maghiara propun nu revizuirea, ci ”reformarea” din temelii a Constitutiei. O reforma care trebuie sa debuteze, evident, cu ”posibilitatea reglementarii legislative a autonomiei culturale si conditii constitutionale pentru constituirea unor regiuni cu statut special”, sintagma menita sa zgarie mai putin urechile majoritarilor, iritate deja de refrenul ”vrem autonomie teritoriala”.

Dovada ca este vorba de aceeasi Marie, dar cu alta palarie, o furnizeaza chiar udemeristii, care ”recomanda” ca viitoarea Constitutie sa permita utilizarea limbilor minoritatilor nationale ca limba oficiala in unele regiuni – deci este clar ca tot de autonomie teritoriala este vorba. Evident, referirea la toate minoritatile este o simpla ipocrizie, recunoscuta ca atare si de maghiari: ”Recomandarile noastre se refera in primul rand la situatia constitutionala si de drept civil a comunitatii noastre etnice”. Iar pentru a-si pleda cauza, udemeristii au fost in stare sa apeleze pana si un eveniment urat de ei cu patima, Marea Unire din 1918: ”Legea sa recunoasca minoritatile nationale ca elemente constitutive ale statului, pentru ca acest principiu constitutional poate crea egalitatea reala in drepturi nu doar intre indivizi ci si intre comunitati, in primul rand intre majoritatea romana si nationalitatile istorice de pe teritoriul Romaniei, conform celor stipulate in Declaratia de la Alba Iulia din 1918”.

author avatar
Simona Badulescu
245 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger