AcasăPoliticaLui Ion Iliescu i-a venit nota de plata pentru Mineriada din 13...

Lui Ion Iliescu i-a venit nota de plata pentru Mineriada din 13 – 15 iunie

Incepand de ieri, Ion Iliescu este inculpat oficial in dosarul Mineriadei din iunie1990, pentru ”infractiuni contra umanitatii”.

Ion Iliescu este urmarit penal pentru mortii si ranitii de la Mineriada din 13-15 iunie

”Raspund doar in fata Marii Adunari Nationale!”, a decretat Nicolae Ceau­sescu in decembrie 1989 si asa a tinut-o pana la moarte. Urmasul sau, Ion Iliescu, nu va scapa la fel de ieftin. Nu pentru ca nu mai exista Marea Adunare Nationala (actualul Parlament o poate inlocui cu succes la o adica), ci pentru ca procurorii militari care instrumenteaza dosarul Mineriadei nu mai pot lasa balta ancheta. Ca urmare, Ion Iliescu va trai, la batranete, cel mai rau cosmar: acela in care el a ajuns sa fie inculpat si anchetat ca un om oarecare. Revenind strict la Mineriada de la care i se trage ponosul primului revolutionar al tarii, trebuie mentionat ca, in conformitate cu scriptele oficiale, violentele de atunci s-au soldat cu patru morti, trei raniti si mai mult de o mie de persoane vatamate. Bilant pe care procurorii militari il pun acum in contul lui Ion Iliescu, chiar daca acesta neaga de 25 de ani, constant si vehement, orice responsabilitate a sa in Mineriada de trista amintire. La fel de fermi in opinia lor sunt acum procurorii militari, care il considera pe fostul sef de stat pesedist vinovat de ”reprimarea violenta a manifestatiei din Piata Universitatii”, motiv pentru care l-au convocat, ieri, la Parchet, unde i-au adus la cunostinta acuzatiile care i se aduc. Dupa ora petrecuta la Parchet, Iliescu a refuzat sa faca orice declaratie, surse judiciare povestind ca a adoptat aceeasi atitudine si fata de procurori. Ceea ce inseamna ca Iliescu urmeaza sa fie audiat de procurori la o data ulterioara.

Salbaticia cu care au actionat minerii reiese clar din pozele vremii

”Sarpele cu ochelari” si Victor Stãnculescu dau si ei cu subsemnatu‘ la Parchet

Odata declansata cutia Pandorei, Mineriada considerata moarta si ingropata face victime pe banda rulanta. Concret, nu numai Iliescu a avut neplacuta surpriza de a-si vedea batranetile deranjate, ci si fostul sef al SRI de atunci – Virgil Magureanu, zis si ”Sarpele cu ochelari”. Care a fost obligat sa ia si el, ieri, drumul Parchetului, unde a fost audiat  tot in dosarul Mineriadei din iunie 1990. La iesire, Magureanu s-a ferit sa spuna vreo vorba rea despre redeschiderea dosarului:  ”Este benefic ca s-au reluat cercetarile. Este singura declaratie pe care o pot face cu acest prilej. Nu este doar atributia mea sa reconstitui adevarul, sa contribui la asta, pot sa fac. Vom da declaratii in legatura cu toate cate s-au intamplat, cu raspunderile fiecaruia, dupa incheierea tuturor cercetarilor”. Intrebat daca si el este acuzat de infractiuni contra umani­tatii, Magureanu si-a pierdut calmul si s-a rastit la jurnalisti: ”Asta este o intrebare de-a dreptul neroada”.

Virgil Magureanu si Victor Atanasie Stanculescu sunt cercetati si ei pentru violentele de acum un sfert de veac

Un alt personaj celebru, generalul Victor Atanasie Stanculescu (care era ministrul Apararii in timpul Mineriadei din 1990), a fost si el convocat, tot ieri, sa dea cu subsemnatu‘ la Parchet. La final, Stanculescu a precizat ca procurorii nu i-au confirmat calitatea de suspect, ci doar l-au informat ca s-a redeschis dosarul. Spre deosebire de Iliescu, Magureanu si Stanculescu, care au incercat sa infrunte demni neplacuta realita­te,Gelu Voican Voiculescu a luat foc. ”Acuzatiile adu­se lui Iliescu sunt aberante”, iar responsabile pentru ceea ce s-a intamplat la Mineriada ”sunt fortele care voiau sa impiedice intrarea in normalitate prin consimtirea alegerilor din mai 1990” – a decretat senin Gelu Voican.

Victor Atanasie Stanculescu

 

author avatar
Simona Badulescu
880 afisari
Zenville

Ultimele știri

Chirica și Alexe, întâmpinați de protestatari la deschiderea terminalului T4 al Aeroportului Iași – FOTO

În ziua în care are loc deschiderea noul terminal T4 al Aeroportului Iași, doi lideri locali s-au trezit cu o primire la care, cel...

Incident la metrou, în Capitală! Metrorex: „A fost raportată o urgență medicală”

Un incident a avut loc, vineri, la metrou, în București, circulaţia trenurilor fiind afectată temporar între Râul Doamnei şi Romancierilor, pe firul 1. S-a...
proger