AcasăPoliticaLui Basescu i se apleaca de abuzurile Justitiei

Lui Basescu i se apleaca de abuzurile Justitiei

Aparator inversunat al Justitiei pe vremea cand era presedinte, Traian Basescu critica acum ”abuzurile” la care s-a dedat, in ultimele sase luni, doamna vesnic legata la ochi.

Lui Traian Basescu i s-a facut sila de abuzurile procurorilor si magistratilor

Conform fostului sef de stat, Justitia mioritica a inclinat balanta catre procurori si magistrati, in dauna persoanelor anchetate si nejudecate inca. Care sunt, in prezent, ”strivite” de institutiile statului – respectiv de DNA, SRI, ICCJ si Curtea de Conturi – reclama Traian Basescu. Nederanjat pana acum de zanganitul catuselor la mana politicienilor, de preferinta in prime time, Basescu si-a schimbat brusc opiniile. Mai exact, spune ca nu crede in justitia care se face ”prin zdrobirea cu anticipatie a inculpatului” si cu plimbarea inculpatilor incatusati prin fata ”presei anuntate din vreme”. In plus, Basescu acuza si arestarea preventiva pe banda rulanta a persoanelor anchetate: ”Daca nu a ucis, daca nu a violat, daca nu a falsificat probe, daca nu s-a sustras urmaririi penale, omul trebuie judecat neincarcerat. Doar asa justitia va fi credibila. In libertate inculpatul se poate apara. Incarcerat preventiv, are sanse minime la aparare si zero la pastrarea demnitatii”. Iar pentru o doza de credibilitate in plus, fostul presedinte aminteste lungul sir de oameni politici (”Voiculescu, Nastase, Muresan, Remes, Codrut Seres, Nagy, Fenechiu si multi altii”) ajunsi dupa gratii in mandatul sau, dar fara sa poposeasca, anterior, la ”Beciul domnesc”.

Din preferati, Florian Coldea, Codruta Kovesi (foto) si Livia Stanciu au ajuns sa-i stea in gat fostului presedinte

”Toti au fost anchetati si judecati in libertate (nu este meritul meu, ci al justitiei), cu respectarea integrala a drepturilor, inclusiv a demnitatii lor. De aceea si pedepsele aplicate de justitie au fost credibile”, afirma Basescu. Si tot el mai spune ca, mai nou, unii ”lideri ai Justitiei” prefera o activitate intens televizata pentru ca ”le convine politic acest lucru”. Astfel de practici ”nu inseamna o justitie credibila pe termen lung”, conchide fostul sef de stat. Iar daca tot nu este de acord cu felul in care au evoluat lucrurile, Traian Basescu s-a si lepadat de trei dintre cei mai apropiati colaboratori ai sai pe vremea cand era presedinte: Florian Coldea, Codruta Kovesi si Livia Stanciu. Intrebat fiind de ce nu-i suna pe cei trei, pentru a discuta direct cu ei pe tema, Basescu a dat un raspuns de-a dreptul naucitor: ”Pot sa va spun ca de sila? Pentru ca ei sunt artizanii acestui mod ravasit de a face justitie”.

Livia Stanciu trece cu lejeritate peste critici

Livia Stanciu

Laudata si apreciata la superlativ tot timpul de presedintele Basescu, presedinta ICCJ Livia Stanciu nu a fost afectata de schimbarea foii de catre cetateanul cu acelasi nume. ”Foarte rar m-as lasa intimidata de reactii ale unor politicieni vizavi de activitatea pe care o desfasoara judecatorul Livia Stanciu (…) Judecatorii stiu foarte bine rostul pe care il au. V-as intreba pe dvs si pe orice cetatean de rand, daca o justitie toleranta cu coruptia si cu coruptii s-ar bucura de respectul si increderea cetatenilor”, a conchis netulburata sefa ICCJ. Mai mult, Livia Stanciu a precizat si ca Traian Basescu nu a sunat-o niciodata cata vreme a fost in functie, prin urmare nu intelege de ce ar trebui sa o sune acum.

Horatiu Dumbrava: fostul presedinte este recidivist

Florian Coldea

Comentariile facute de Traian Basescu pe seama abuzurilor la care se deda Justitia il readuc pe acesta la judecata CSM. Institutia care taman constata, tot ieri, ca fostul presedinte a calcat pe bec atunci cand si-a expus opiniile despre cazul Nana. ”Mi se pare discursul folosit de domnia sa aseara (luni – n.r.) la un nivel foarte jos (…) Iata ca a recidivat domnia sa cu privire la incalcarea independentei justitiei, pentru ca, astazi (marti – n.r.), s-a constatat ca a incalcat independenta justitiei atunci cand a facut acea afirmatie legata de terenurile de la Nana, legandu-se de sechestrul impus de procuror si constatat ca fiind legal de judecator”, a reactionat public judecatorul Horatius Dumbrava – membru al CSM. Inainte ca CSM sa se pronunte oficial pe recidiva lui Basescu, Dumbrava a tinut sa-i dea un prim bobarnac fostului sef de stat – care pomenise, luni seara, de existenta ”magistratilor acoperiti”. ”Dupa zece ani in care nu a pus in practica legea privind cercetarea celor care sunt acoperiti, acum face astfel de afirmatii. Ma intreb ce l-a impiedicat timp de zece ani sa faca verificarile prin CSAT, in conditiile in care domnia sa era presedintele acestei structuri”, a ripostat acid Dumbrava.

author avatar
Simona Badulescu
796 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger