AcasăPoliticaLegea care interzice fumatul in spatii publice inchise, inclusiv in cluburi si...

Legea care interzice fumatul in spatii publice inchise, inclusiv in cluburi si restaurant, adoptata

Deputatii au votat, marti dupa-amiaza, in favoarea interzicerii totale a fumatului- inclusiv in cazul tigarilor electronice- in spatii publice inchise.

Astfel, ca urmare a faptului ca in favoarea adoptarii proiectul de Lege privind modificarea si completarea Legii nr.349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun s-au pronuntat, prin vot, 164 de deputati, in timp ce doar 20 au votat impotriva, actul normativ a trecut de Camera Deputatilor, for decizional in privinta acestui proiect legislativ.

Va amintim ca Senatul, in calitate de prima Camera sesizata, a dat unda verde acestei legi inca din iunie 2011, dar si ca proiectul va ajunge la Cotroceni, la presedinte, in vederea promulgarii.

Totodata, e important de mentionat ca, odata ce actul normativ va intra in vigoare, fumatorii nu isi vor mai putea aprinde tigari – din tutun sau electronice – in niciun spatiu public inchis, fie ca vorbim despre cluburi, restaurante si alte localuri de divertisment, la fel cum nu vor putea fuma nici la locul de munca, in spatii destinate copiilor, in licee sau universitati, precum si in alte spatii considerate a fi ‘de folosinta colectiva’. Exceptie fac celulele pentru detinuti din penitenciarele de maxima siguranta, fiind vorba, din cate mentioneaza initiatorii legii, despre spatii in care se afla cate o singura persoana, ca urmare nu se pune in pericol sanatatea altora, dar si camerele special amenajate din zonele de tranzit ale aeroporturilor internationale.

In caz contrar, risca amenzi, care sunt cuprinse intre 100 si 500 de lei in cazul persoanelor fizice, si mult mai mari in cazul persoanelor juridice, respectiv 5.000 de lei in cazul unei prime abateri si 10.000 de lei, pentru urmatoarea, dar si alte sanctiuni complementare.

Printre scopurile modificarii acestei legi se numara, dupa cum motiveaza initiatorii, atat protejarea sanatatii persoanelor nefumatoare, dar si fumatoare de „efectele daunatoare ale fumatului”, precum si preventirea raspandirii acestui obicei in randul minorilor.

author avatar
Cristina Stefan
246 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger