AcasăPoliticaLazaroiu: Facebook omoara liderii politici

Lazaroiu: Facebook omoara liderii politici

Sociolog de meserie, Sebastian Lazaroiu arunca pe piata o ipoteza spectaculoasa: Facebook-ul ar putea sfarsi prin a anihila leadership-ul politic clasic. In esenta, Sebastian Lazaroiu spune ca natura retelelor de socializare este complet diferita de aceea a partidelor politice clasice - caracteristica nesesizata de politicieni. ”Noua „jucarie” parea atractiva pentru vanatorii de voturi usoare, numai ca nu au stiau de unde sa o apuce. In primul rand, atunci cand liderii politici romani au descalecat pe facebook, existau deja numeroase comunitati virtuale formate in jurul unor idei, preferinte sau interese, cu diverse forme de solidaritate. Deci politicienii erau niste intrusi. Pentru ca nu au vazut tesatura care deja se intretaia in mediul social, partidele si liderii lor au avut abordari simpliste de penetrare a retelelelor virtuale”, explica Lazaroiu. ”Facebook este un instrument de promovarea a diversitatii si tolerantei. Partidele de la noi uniformizeaza, disciplineaza si exclud tertul. Disciplina si uniformizarea sunt trasaturi indispensabile ale organizatiilor construite ierarhic. Facebook faciliteaza interactiunea in retea, in vreme ce liderii clasici de partide, sefi de clanuri, sunt muti, <> si autoritari ca niste statui. Iar pe facebook nu prea se construiesc statui”, si-a continuat Lazaroiu lectia. Convins, din experienta, ca nu toti politicieni pricep ce vrea sa spuna, sociologul a trantit o concluzie pe sleau: ”Facebook favorizeaza organizarea pe orizontala si <> orice el lider maximo, in vreme ce partidele, fara figura paterna a lui <> si fara ierarhia comenzilor, arata ca niste roboti dezarticulati, prabusiti langa pubela de gunoi”.

Sociolog de meserie, Sebastian Lazaroiu arunca pe piata o ipoteza spectaculoasa: Facebook-ul ar putea sfarsi prin a anihila leadership-ul politic clasic.

Sebastian Lazaroiu sustine ca retelele de socializare vor ”ucide” liderii politici

In esenta, Sebastian Lazaroiu spune ca natura retelelor de socializare este complet diferita de aceea a partidelor politice clasice – caracteristica nesesizata de politicieni. ”Noua „jucarie” parea atractiva pentru vanatorii de voturi usoare, numai ca nu au stiau de unde sa o apuce. In primul rand, atunci cand liderii politici romani au descalecat pe facebook, existau deja numeroase comunitati virtuale formate in jurul unor idei, preferinte sau interese, cu diverse forme de solidaritate. Deci politicienii erau niste intrusi.  Pentru ca nu au vazut tesatura care deja se intretaia in mediul social, partidele si liderii lor au avut abordari simpliste de penetrare a retelelelor virtuale”, explica Lazaroiu. ”Facebook este un instrument de promovarea a diversitatii si tolerantei. Partidele de la noi uniformizeaza, disciplineaza si exclud tertul. Disciplina si uniformizarea sunt trasaturi indispensabile ale organizatiilor construite ierarhic. Facebook faciliteaza interactiunea in retea, in vreme ce liderii clasici de partide, sefi de clanuri, sunt muti, <<sacrii>> si autoritari ca niste statui. Iar pe facebook nu prea se construiesc statui”, si-a continuat Lazaroiu lectia. Convins, din experienta, ca nu toti politicieni pricep ce vrea sa spuna, sociologul a trantit o concluzie pe sleau: ”Facebook favorizeaza organizarea pe orizontala si <<ucide>> orice el lider maximo, in vreme ce partidele, fara figura paterna a lui <<Ceausescu>> si fara ierarhia comenzilor, arata ca niste roboti dezarticulati, prabusiti langa pubela de gunoi”.

author avatar
Simona Badulescu
165 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger