AcasăPoliticaItalienii si thailandezii au cerut autonomia Tinutului Secuiesc

Italienii si thailandezii au cerut autonomia Tinutului Secuiesc

”Marele mars al secuilor” a fost mic. Desi organizatorii au anuntat ca la manifestatie vor participa peste 150.000 de oameni, jandarmii au numarat, cu indulgenta, vreo 15.000.

Desi organizatorii si-au dorit o actiune de forta, maghiarii nu s-au prea inghesuit la mars

Ce-i drept, maghiarii au avut si ghinion. Pentru inceput, trenul care urma sa transporte 1.000 de harghiteni spre Covasna s-a defectat, iar acestia au fost obligati sa astepte ore bune sa fie preluati de o alta garnitura. Evident, vina a fost aruncata imediat in curtea autoritatilor romane. ”Asta este sabotaj. Nu credem ca locomotiva s-a stricat tocmai astazi”, au comentat manifestantii. Bine nu le-a mers nici celor care au ajuns la timp la miting, mai multe persoane avand nevoie de ingrijiri medicale, doua dintre acestea fiind transportate cu ambulanta la spital. In ciuda acestor mici neplaceri, comunitatea maghiara a primit un ajutor nesperat din partea unor cetateni italieni si thailandezi, extrem de activi si determinati cand vine vorba de autonomia ”Tinutului Secuiesc”. La finalul evenimentului, presedintele CNS, Izsák Balázs, a citit o proclamatie prin care s-a cerut autoguvernarea. Demersul maghiarilor a fost desfiintat de politicienii romani, deputatul PSD Bogdan Diaconu solicitand chiar blocarea acestor manifestatii.

”Marsul secuilor face parte din categoria manifestarilor anti-statale si anti-romanesti tot mai dese din ultima perioada, iar acest tip de activitati trebuie interzis prin lege. (…)Libertatea de exprimare nu poate fi folosita pentru incalcarea Constitutiei si pentru distrugerea unitatii statului roman”, a precizat Diaconu.

author avatar
Ana-Maria Ludatser
855 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger