AcasăPoliticaItalienii, asteptati la referendum/austriecii chemati din nou la urne, la prezidentiale

Italienii, asteptati la referendum/austriecii chemati din nou la urne, la prezidentiale

O duminica incarcata la nivel de miza electorala, in doua state europene. In aceeasi zi in care peste 50 de milioane de italieni cu drept de vot sunt asteptati la urne, pentru a raspunde afirmativ sau negativ propunerilor de reforme constitutionale propuse de guvernul condus de Matteo Renzi, austriecii isi aleg viitorul sef al statului, in conditiile in care rezultatul precedentului scrutin a fost anulat de instanta.

Atentia asupra referendumului din Italia este cu atat mai mare cu cat exista temeri ca procedura, una care a iscat controverse interne, ar putea genera o unda de soc asemanatoare Brexi-tului din vara, din cate noteaza presa internationala. Concret, actualul premier a propus organizarea unei astfel de consultari populare in ideea in care s-ar dori o diminuare a numarului senatorilor, de la peste 300 cat sunt in prezent, la doar 100, si, implicit, a puterii de decizie a acestei Camere a Legislativului de la Roma.

Trebuie mentionat faptul ca, in cazul unui esec al referendumului, se asteapta ca Renzi sa paraseasca fotoliul de prim-ministru. Sectiile de votare s-au deschis la ora locala 7, respectiv la ora 8, ora Romaniei, si vor ramane deschise pana tarziu in noapte, adica pana la ora 23, ora Italiei (ora 24, ora Romaniei).

Prezidentiale cu repetitie

In alta ordine de idei, un proces electoral cu o miza mare, atent urmarit la nivel europeane, este si cel care se desfasoara in aceasta ultima zi a saptamanii in Austria.

O data ce in vara Curtea Constitutionala a decis anularea rezultatului votului precedent, castigat de Van der Bellen, fiind invocate nereguli de natura tehnica, din directia taberei adversarului acestuia, pe 4 decembrie, peste 6 milioane de cetateni austrieci sunt asteptati sa vina la urne pentru a-si exprima din nou optiunea la acest capitol. Pricipalii aspiranti la prima functie in stat sunt aceiasi -candidatul extremei dreapta, Norbert Hofer (45 de ani) si independentul Alexander Van der Bellen (72 de ani), iar sondajele de opinie realizate cu scurta vreme inainte de vot indica o diferenta mica intre cei doi candidati, drept urmare suspansul e maxim.

author avatar
Cristina Stefan
84 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger