AcasăPoliticaIohannis: romanii se declara nemultumiti de sistemul sanitar de la noi. Ce...

Iohannis: romanii se declara nemultumiti de sistemul sanitar de la noi. Ce spune despre oprirea „exodului medicilor”

Vorbind despre necesitatea de reformare „autentica” a sistemului sanitar, dar si despre nevoia ca pacientul roman sa-si cunoasca drepturile, seful statului a subliniat totodata ca e important ca participantii la actul medical sa se raporteze la acesta cu „respect si responsabilitate”.

Adresandu-se asistentei, la Cotroceni, in cadrul unui eveniment de profil, respectiv forumul „Pacientul-Centrul Sistemului de Sanatate”, seful statului a admis ca sunt probleme in sistemul sanitar autohton. „Fara indoiala, sistemul sanitar are numeroase probleme – plecarea cadrelor medicale in strainatate, lipsa dotarilor si infrastructurii sanitare, management neperformant. Toate acestea se rasfrang in mod direct asupra pacientului. (…) O reformare reala a sistemului nu se poate face cu ignorarea pacientilor sau cu o consultare pur formala a asociatiilor de pacienti. Dimpotriva, aceasta trebuie sa porneasca de la pacient, de la nevoi si asteptari, si asta in mod transparent”, considera seful statului.

Nu in ultimul rand, seful statului a mentionat faptul ca, punand in balanta situatia din sistemul autohton, in comparatie cu cel din strainatate- respectiv din Europa, lucrurile nu sunt tocmai favorabile in ochii pacientilor romani. „Din pacate, atunci cand fac comparatie cu restul statelor europene, romanii se declara nemultumiti de sistemul sanitar de la noi”, a precizat Iohannis, adaugand ca, desi autoritatile publice din domeniu au facut, de-a lungul vremi, diverse strategii si au avut mai multe tentative de a implementa masuri care sa duca la ameliorarea sistemului, e nevoie ca planurile sa si fie aplicate.

Presedintele a amintit si despre nevoia de a se gasi solutii pentru a opri numarul mare de medici care aleg sa plece sa munceasca in strainatate. „Cred ca este de datoria noastra sa redam cetatenilor increderea in sistemul national de sanatate prin garantarea accesului real la serviciile medicale de care acestia au nevoie si a calitatii actului medical, prin finantarea adecvata si administrarea eficienta a resurselor in domeniu, prin redarea demnitatii profesionale personalului medical si stoparea exodului medicilor”, a adaugat liderul de la Cotroceni.

124 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger