Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » News » Politica » Iohannis reactioneaza pe tema schimbarilor propuse de Toader

Iohannis reactioneaza pe tema schimbarilor propuse de Toader

Autor:

La foarte scurta vreme dupa ce s-a aflat un prim punct de vedere dinspre Ministerul Public, fata de propunerile formulate de catre ministrul Justitiei, pentru modificarea Legilor 3013, 301 si 317, datand de acum 13 ani, in atentia opiniei publice ajunge si o prima reactie de la Cotroceni, adica de la presedintele Iohannis.

 

16427781 1258164587604123 1893197428066388852 n iohannis 720x405 Iohannis reactioneaza pe tema schimbarilor propuse de ToaderDin comunicatul facut public dinspre Presedintie rezulta, printre altele, faptul ca seful statului consudera ca “propunerile prezentate astazi de ministrul Justitiei se constituie intr-un atac asupra statului de drept, independentei si bunei functionari a Justitiei, precum si impotriva luptei anticoruptie”.

Mai mult, se face referire la MCV. “Romania se afla intr-un moment care ii este favorabil in planul relatiilor internationale, cu precadere in comunitatea europeana. Ar fi in defavoarea tarii noastre ca, dupa toate eforturile depuse pana acum, sa ne intoarcem la vechile practici de a pune presiune asupra justitiei. Acest lucru ar fi in totala contradictie cu angajamentele pe care si le-a luat Romania prin aderarea la Uniunea Europeana si nu ar face decat sa mentina pe termen nelimitat Mecanismul de Cooperare si Verificare”, se transmite de la Cotroceni.

“Incearca inducerea unei false probleme”

Nu in ultimul rand, nu se trece cu vederea nici aspectul anuntat de ministrul Justitiei in privinta numirii procurorilor-sefi, si anume ca acest pas sa se faca la propunerea sefului MJ, decizia urmand sa apartina sectiei pentur procurori a CSM-ului, drept urmare fara ca presedintele sa mai aiba un cuvant de spus. “O parte din masurile anuntate incearca inducerea unei false probleme si acreditarea ideii ca Presedintele Romaniei ar fi factorul politic care trebuie eliminat din procedura de numire in functii de conducere din cadrul sistemului judiciar. In realitate, rapoartele MCV, recomandarile atat ale Comisiei de la Venetia, cat si ale Consiliului consultativ al judecatorilor europeni il indica pe ministrul Justitiei drept elementul prin care se realizeaza influenta politicului in aceste proceduri”, considera primul om in stat.

Prima reactie venita din partea presedintelui Iohannis pe acest subiect se incheie astfel: “daca acest amalgam de masuri va fi asumat de Guvern si aprobat de Parlament, eforturile Romaniei de mai bine de 10 ani vor fi anulate si justitia se va intoarce in timp, intr-o epoca in care era subordonata politicului”.    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 18-02-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!