AcasăPoliticaIohannis, la sedinta CSM: Un magistrat este atat de independent cat alege...

Iohannis, la sedinta CSM: Un magistrat este atat de independent cat alege el sa fie

Klaus Iohannis a vorbit, marti, in cadrul primei sedinte a Consiliului Superior al Magistraturii, din noul an, despre importanta independentei magistratilor, dar si despre faptul ca au existat politiceni care au atacat independenta justitiei.

„Magistratul trebuie sa judece in baza probelor, nu in baza informatiilor, indiferent de unde ar veni acestea”, a declarat seful statului, la sediul CSM.

Iohannis le-a cerut magistratilor din cadrul acestei institutii sa continue sa sustina independenta justitiei, dar si sa sanctioneze orice atac sau imixtiune in justitie, amintind, in acest sens, de atacurile lansate de unii membri ai clasei politice. „Asa cum am vazut cu totii, unii politicieni nu s-au ferit sa atace independenta justitiei. Luand in considerare aceste antecedente, ca si misiunea dumneavoastra conferita de lege, de garant al independentei justitiei, trebuie sa dovediti in continuare ca stiti sa aparati reputatia, onoarea si independenta colegilor si a sistemului in ansamblul sau. Asadar, CSM trebuie sa aiba reactii rapide si sa sanctioneze imediat orice atacuri, ingerinte, derapaje si imixtiuni in justitie, indiferent daca este vorba despre demnitari de cel mai inalt rang sau despre, de exemplu, un consilier comunal”, a afirmat liderul de la Cotroceni.

Nu in ultimul rand, presedintele a subliniat importanta promovarii unor judecatori si procurori doar pe criterii de competenta profesionala, insistand asupra faptului ca, in ciuda oricarui cadru legislativ, la nivel personal, magistratii sunt pe cat de independenti vor ei insisi sa fie. „In acelasi timp, trebuie sa stim ca niciun cadru normativ si nicio garantie incredintata de o alta putere a statului nu pot asigura independenta personala a unui magistrat, daca acesta nu isi insuseste si nu aplica ideea de independenta. Cu alte cuvinte, un magistrat este atat de independent cat alege el sa fie. Este, insa, rolul si responsabilitatea mea sa ma asigur ca Justitia va beneficia de liderii potriviti, acolo unde numirile imi revin in competenta”, a conchis Klaus Iohannis.

99 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger