AcasăPoliticaIohannis, "ingrijorat" de procentul terenului agricol autohton instrainat

Iohannis, „ingrijorat” de procentul terenului agricol autohton instrainat

Desi a vazut si alte animale, Iohannis a botezat un miel, la Indagra

Cel mai recent motiv pentru care seful statului s-a declarat „ingrijorat” il constitutie situatia terenurilor agricole autohtone. Mai exact faptul ca o treime, adica 30% din totalul acestor terenuri, a fost instrainat, astfel ca apartine strainilor.

Desi a vazut si alte animale, Iohannis a botezat un miel, la Indagra

Constatarea sa a fost facuta chiar in contextul in care se adresa agricultorilor si fermierilor prezenti, miercuri, la Romexpo, unde s-a deschis Indagra, cunoscutul targ international de profil. In prezenta ministrului Irimescu, de la Agricultura, Iohannis a adus in discutie cifrele oferite de cel dintai, la nivel de posesiune a terenurilor agricole romanesti. Iar constatarea a fost urmatoarea: „cel putin, in momentul de fata, aflu de la domnul ministru ca proprietarul a 30% din terenul agricol sunt altii decat romanii. Ei, pe mine personal, aceasta proportie, va spun sincer, ma ingrijoreaza”.

Aceasta fiind situatia, s-ar cuveni sa se gaseasca unele solutii pragmatice, dar in acelasi timp in spirit european, adica al apartenemtei Romaniei la UE, e de parere presedintele. Si anume sa se gaseasca anumite parghii legale de protejare a unor suprafete de pamant. „Nu putem sa ne inchidem, nu putem sa revenim la izolationism. Dar nu ne opreste nimeni sa facem o legislatie care permite romanilor sa stabileasca ce se intampla in Romania. (…) Cred ca un minim, minim, necesar este un drept de preemtiune pentru cei care reprezinta statul sau comunitatea. (…) Nu cred ca se poate merge la infinit asa, pentru ca ne trezim, cum foarte bine ati spus, ca ne uitam la pamant si ne intrebam al cui o fi, ca al nostru nu mai e”, a atras atentia Iohannis.

sursa foto: Facebook/Klaus Iohannis

161 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger