AcasăPoliticaIohannis, in Parlament, la un an de mandat: Cea mai tragica lectie...

Iohannis, in Parlament, la un an de mandat: Cea mai tragica lectie a anului 2015 se numeste „Colectiv”/Marea miza in 2016, reconstructia increderii in politica

Odata cu implinirea unui an de cand a preluat mandatul de sef al statului, de la predecesorul sau, Klaus Iohannis a venit, miercuri, in Parlamnet, pentru a se adresa alesilor, carora le-a vorbit despre necesitatea unei schimbari la nivel politic, despre miza anului ce se apropie, dar si despre tragedia de la „Colectiv”.

Klaus Iohannis a ajuns la Palatul Parlamentului cu cinci minute inainte de ora 11, ora la care a propus sa inceapa mesajul adresat senatorilor si deputatilor prezenti in sedinta comuna, insa a ajuns in sala de plen in jurul orei 11 si un sfert, urcand la tribuna Parlamentului dupa ce a fost votata ordinea de zi a sedintei.

Inca din debutul discursului sau, Iohannis a mentionat ca a tinut sa vina in fata alesilor „nu pentru a face un bilant sec, ci ca gest de normalitate democratica”, amintind ca, in urma cu un an, odata cu preluarea prerogativelor  prezidentiale s-a adresat parlamentarilor. „Am vorbit atunci, de la aceeasi tribuna, despre directiile majore pentru Romania, despre schimbarile de principiu pe care le asum pentru a face politica, in relatiile cu institutiile si cu cetatenii”, si ca a vrut ca 2015 sa fie cel al „recastigarii normalitatii in interior si exterior”, cu un alfel de a face politica, „fara scandal, cu respect si seriozitate”, si cu presedintele avand calitate de „generator nu de tensiune, ci de echilibru”.

Totodata, Klaus Iohannis a vorbit in discursul sau despre faptul ca recastigarea normalitatii in interior pleaca de la „redescoperirea dialogului cu si intre partide, deschidere catre societatea civila is tranformarea ideii de consultate dintr-una aproape golita de sens, intr-una reala, cu efecte concrete”.

Mia mult, Klaus Iohannis a mentionat si un aspect dureros pentru Romania, respectiv tragedia din clubul bucurestean in urma careia 62 de oameni au pierit. „Cea mai tragica lectie a anului 2015 se numeste Colectiv”, considera liderului de la Cotroceni, care a subliniat ca drama „a scos la iveala multiple probleme a sistemelor”, unele perpetuate de mai multa vreme. „Sunt lucruri pe care nu avem dreptul moral sa le dam uitarii si concluzii care trebuie sa ne determine sa actionam si sa fim responsabili. Cea mai dura concluzie este aceea ca, pur si simplu , coruptia ucide, si ca se pot pierde vieti daca legile nu sunt respectate”, a adaugat Iohannis.

Nu in ultimul rand, presedintele a amintit, in discursul sustinut in fata senatorilor si depytatilor, dar si a ministrilor Guvernului Ciolos, in furnte cu premierul Ciolos, despre „o a doua lectie a anului 2015” si anunme „legea schimbarii”. „Nu vorbim despre o nevoie de moment, limitata de o inlocuire de guvern (…), ci de o innoire care sa fie pe masura asteptarilor (…) intre calasa politica si cetateni nu are voie sa existe o prapastie. Tocmai de aceea marea miza a 2016 este reconstructia increderii in politica”, considera primul om in stat.

In continuarea discursului sau de bilant, la un an de la preluarea mandatului de presedinte al Romanie, Klaus Iohannis a facut referire si la faptul ca in aceste zile se implinesc 26 de ani de la Revolutie, subliniind ca „schimbarea a inceput la Timisoara” si ca „democratia  s-a castigat prin jertfa de sange”, dar si ca tema pe care o propune in perspectiva anului 2016 este reconstructia increderii in politica, in institutiile democratice, in actul politic, in partide,  si „in cei care ne reprezinta, adica in dvs”. Dar si ca ar vrea ca, in anul ce vine, sa existe o crestere economica si a nivelului de trai, precum si ca in 2016 va avea in vedere doua „domenii cruciale”: Educatia si Sanatatea si ca asteapta de la noul Executiv „o guvernare responsabila”.

Discursul sefului statului a durat mai putin de o jumatate de ora, incheindu-se la ora 11.43, in aplauzele salii.

author avatar
Cristina Stefan
99 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger